Tunne kuukautiskiertosi – ja voi paremmin!
Useimmat kokevat, että kuukautiskierron eri vaiheet vaikuttavat heidän hyvinvointiinsa, ja monille muutokset ovat enemmän negatiivisia kuin positiivisia. 80 % kokee kuukautiskierron aikana erilaisia oireita, ja useimmilla on kipuja ja kramppeja. Kun tunnet koko kuukautiskierron, pystyt valmistautumaan tulevaan helpommin – ja voit myös suunnitella ennakoivasti, mitä voit tehdä, jotta voit mahdollisimman hyvin kierron eri vaiheissa.
Kuukautiskierto lyhyesti
- Menstruaatiovaihe: noin päivä 1-7 - Limakalvo poistuu verenvuodossa, jos munasolu ei ole hedelmöittynyt
- Follikulaarivaihe: noin päivä 7-14 - Keho valmistautuu ovulaatioon
- Ovulaatiovaihe: noin päivä 14-15 - Munasolu irtoaa munasarjasta ja kulkeutuu munanjohtimeen, jossa se voi hedelmöittyä
- Luteaalivaihe: noin päivä 15-20 - Kohtu vastaanottaa mahdollisesti hedelmöittyneen munasolun
Nykyään joka toinen kaipaa lisää tietoa kierron eri vaiheista. Vaikka emme ole koskaan puhuneet kuukautisista yhtä avoimesti kuin nykyisin, keskustelut pyörivät usein varsinaisen kuukautisvaiheen ympärillä. Kun ymmärrämme, että kierto on tätä pidempi ja tiedämme, miten sen eri vaiheet vaikuttavat kehoon, meillä on täysin erilaiset lähtökohdat vaikeiden vaiheiden käsittelemiseen ja parempien maksimoimiseen. Tiesitkö esimerkiksi, että kohonneet estrogeenitasot follikulaarivaiheessa – ovulaatiota edeltävinä päivinä – saavat sinut tuntemaan olosi erityisen vahvaksi ja itsevarmaksi? Näinä päivinä intensiivisempi treeni voi onnistua hyvin tai pystyt aloittamaan jonkin kotiprojektin, jonka olet halunnut toteuttaa jo pitkään. Hyödynnä ylimääräinen energia, jota sinulla on tässä vaiheessa!
Esittelemme seuraavassa kuukautiskierron neljä vaihetta ja kerromme, miten voit toimia niiden aikana:
Vuotovaihe (päivät 1–7):
80 prosenttia kokee, että vuotovaihe vaikuttaa jollakin tavalla hyvinvointiin. Tämä ei ole kovin kummallista, kun otetaan huomioon, mitä kehossa tapahtuu, kun se pyrkii eroon hedelmöittymättömästä munasolusta, kohdun limakalvosta ja tietystä määrästä verta. Estrogeeni- ja progesteronitasot laskevat, ja nyt onkin erityisen tärkeää kuunnella kehosi signaaleja: yritä levätä, pitää huolta itsestäsi ja vähentää rasitusta. Haluamme myös korostaa, että kaikki liikunta on erityisen hyväksi juuri nyt, koska se lisää endorfiinintuotantoa, mikä voi helpottaa niin univaikeuksia kuin kuukautiskipuja.
Follikulaarivaihe (päivät 7–14):
Follikulaarivaiheen aikana estrogeenitasot nousevat ja tunnet todennäköisesti olosi vahvemmaksi ja itsevarmemmaksi. Tämä ajankohta kannattaa hyödyntää, koska tiedät jo etukäteen, että vointisi on todennäköisesti varsin hyvä. Nyt voit esimerkiksi hoitaa kaikki ne pakolliset asiat, joita et ole jaksanut tehdä aikaisemmin. Jos pidät liikunnasta, nyt voit lisätä tehoa, sillä keho jaksaa nyt hyvin.
Ovulaatiovaihe (päivät 14–15):
Ovulaation aikana monet kokevat pienen laskun estrogeenin määrässä, mikä voi saada jotkut tuntemaan olonsa hieman heikoksi. Useimmilla estrogeenitasot pysyvät kuitenkin korkeina ja lisäävät voimaa ja energiaa, joten hyödynnä tilaisuutta liikkua, viettää aikaa ystävien kanssa ja panostaa harrastuksiisi.
Luteaalivaihe (päivät 15–28):
Luteaalivaihe on monille haastava, mikä johtuu siitä, että progesteroni- ja estrogeenitasot laskevat jyrkästi. PMS-oireet alkavat usein nyt. Premenstruaalinen oireyhtymä (PMS) on yleinen, ja noin joka kolmannella naisella on kohtalaisia fyysisiä ja/tai psyykkisiä oireita. Esimerkiksi joka neljäs kokee mielialan vaihteluita ja monet tuntevat itsensä alakuloisiksi. Hyvä vinkki on pitää päiväkirjaa kierron aikana muistuttamassa itseäsi siitä, että kyse on vain hormoneista. Seuraa kehosi signaaleja ja tee sitä, mikä tuntuu kunakin päivänä hyvältä – mutta älä kuitenkaan laiminlyö ruokailua ja unta tämän vaiheen aikana.
Tutkimus toteutettiin mielipide- ja markkinatutkimusyritys YouGovin toimesta aikavälillä 19.12.2022.- 3.1.2023. Tutkimuksessa tehtiin 869 internethaastattelua 18-60-vuotiaille suomalaisille naisille.