Kuva murrosikäisestä tytöstä, jonka kuukautiset ovat juuri alkaneet.

Miten kertoa ja puhua lapselle kuukautisista ja murrosiästä?

Faktantarkistus: Amelie Jensnäs Joäng, kätilö

Vanhemmuus on täynnä haasteita, ja kuukautisten selittäminen lapselle tai nuorelle voi olla yksi niistä. Kuukautisten ei kuitenkaan tarvitse olla vaikea puheenaihe. Niissä on pohjimmiltaan kyse maailman luonnollisimmasta asiasta!

Monia vanhempia ja aikuisia ylipäätään jännittää ottaa kuukautiset ja murrosikä puheeksi. Noin 40 vuotta elämästämme pyörii kuukautiskierron tahtiin, mutta silti kuukautiset tuntuvat edelleen olevan iso asia niin yhteiskunnalle kuin meille itsellemmekin. Siksi vanhemman tai muun luotetun aikuisen on tärkeää varmistaa, että ensimmäinen keskustelu kuukautisista on hyvä kokemus! Libressen Ole ystävä kehollesi -kampanja pyrkii lisäämään tietoisuutta ja levittämään tietoa kuukautisista, jotta lapset ja nuoret saavat tarvitsemansa tiedon ja oppivat tuntemaan kehonsa murrosiässä. Normalisoimalla aihetta ja vähentämällä sen dramaattisuutta voimme lujittaa heidän itsetuntoaan, opettaa heitä kunnioittamaan kehoaan ja tehdä heidän olonsa turvalliseksi murrosiän muutoksissa.

Aihe on siis otettava puheeksi jossain kohtaa, ja se on hyvä tehdä varhain. Tässä artikkelissa kätilömme Amelia neuvoo, miten kertoa lapselle ensimmäisistä kuukautisista, murrosiästä, hormoneista, tunteista ja kehossa tapahtuvista muutoksista.

Tiesitkö tämän?

12%
12%:lla kuukautiset alkoivat jo 8–10-vuotiaana
80%
Neljä viidestä ei ollut varautunut kuukautisten alkamiseen
59%
Toivoo, että heille olisi kerrottu enemmän kuukautisista ja kehosta jo nuorempana

Lähde: Libressen tutkimus: The Global V Taboo Tracker

Vinkkejä: näin otat ensimmäiset kuukautiset ja murrosiän puheeksi lapsen kanssa

  1. Jos ajat autoa, aloita keskustelu siellä! Auto voi olla hyvä paikka hankalilta tuntuville puheenaiheille kolmesta yksinkertaisesta syystä: katsekontaktia ei voi/tarvitse ottaa, olette koko ajan liikkeessä ja yksityisessä tilassa, ja lapsi tietää matkan ja keskustelun päättyvän ennen pitkää. Nämä seikat voivat helpottaa epämukavaa oloa.
  2. Kerro omista kokemuksistasi. Mitä sinulle tapahtui tai mitä mietit kuukautisista tai murrosiästä, kun olit itse samassa iässä? On aikuisen tehtävä luoda keskusteluilmapiiri ja määrittää, mikä on noloa. Jos avaudut omista kokemuksistasi, on todennäköistä, että lapsi ottaa sinusta mallia. Hänkin uskaltaa avautua ja tuntee olonsa turvallisemmaksi omassa kehossaan. Omaan kehoon tutustuminen ja sopeutuminen on helpompaa, kun kuulee muiden kokemuksia ja saa sanoittaa omiaan. Jos siis sinullakin on kuukautiset, se on hyvä lähtökohta keskustelulle! Jos taas sinulla ei ole omakohtaista kokemusta – kuten esimerkiksi useimmilla isillä – voit madaltaa kynnystä ja viritellä keskustelua anekdootilla. Esimerkiksi ”luin jutun tytöstä, jolla...” tai vastaava aloitus voi toimia. Voit myös lukea vaikkapa opaskirjan aiheesta. Libressen ilmainen kirja kuukautisista, murrosiästä ja tunnekuohuista on ladattavissa tämän sivun alaosasta!
  3. Älä odota, että lapsi vastaa moniin kysymyksiin. Sinä olet ehkä valmistautunut keskusteluun viikkotolkulla, mutta lapselle se tulee todennäköisesti täysin puun takaa. Kerro aiheesta, normalisoi sitä ja anna lapsen totutella siihen. Siirry sitten muihin aiheisiin – älä jää odottamaan sataa kysymystä. Riittää, että kuukautisten alkaminen ja murrosikä on lisätty aiheisiin, jotka voivat tulla välillä puheeksi. Näin lapsen on helpompi kertoa tai kysyä niistä tarpeen tullen.
  4. Ajattele digitaalisesti: keskustelu pikaviestisovelluksen kautta on usein helpompaa. Näin lapsi saa hieman aikaa miettiä ja reagoida kysymyksiin. Jos puheenaihe tuntuu aralta, siitä voi olla mukavampi jutella ilman katsekontaktia!
  5. On tärkeä muistaa, ettei kyse ole vain yhdestä keskustelusta, joka kuittaa kaiken. Ota kuukautiset puheeksi lapsen kanssa varhain, mieluiten jo vuosia ennen kuin ne saattavat alkaa. Anna ajan kulua, palaa aiheeseen silloin tällöin ja rakenna luottamusta keskustelusta toiseen. Älä odota vastakaikua heti – tämä koskee kaikkia arkoja aiheita. Lapsen on saatava edetä omaan tahtiinsa. Tärkeintä on luoda paineetonta keskusteluilmapiiriä ja osoittaa, että lapsi voi puhua kanssasi!
  6. Käytä kuukautiskalenteria tai lataa kuukautissovellus ja seuraa kuukautiskiertoa yhdessä lapsesi kanssa. Voitte yhdessä tarkastella kierron eri vaiheita ja vointia. Kerro, että kuukautiskiertoon liittyy myös hetkiä, jolloin vointi saattaa olla huonompi. Selitä kierron eri vaiheet ja niiden vaikutukset (voit lukea ensin itse lisää kuukautiskierrosta ja vointiin vaikuttavista hormoneista).

Etkö vieläkään ole varma, miten varautua keskusteluun ensimmäisistä kuukautisista ja murrosiästä? Siinä tapauksessa voi olla hyvä kysyä neuvoa muilta vanhemmilta tai vaikkapa koulun henkilökunnalta. Jos haluat perehtyä tarkemmin murrosiän eri muutoksiin, olemme koonneet avuksesi paljon tietoa kuukautisten alkamisesta, murrosiästä ja kaikesta niihin liittyvästä. Olemme myös laatineet ilmaisen kirjan kuukautisista, murrosiästä ja tunnekuohuista – lataa se itsellesi!

Milloin on aika kertoa lapselle kuukautisista?

Aiemmin kuin luulet! Murrosikä alkaa paljon ennen kuukautisia: keskimäärin 11–14-vuotiaana mutta joissakin tapauksissa jo yhdeksänvuotiaana. Puhu siis kehon kehityksestä luontevasti yhtenä aiheena muiden joukossa, kun lapsesi kasvaa! Mitä vähemmän me aikuiset häpeilemme omia kehojamme, sitä normaalimpia näistä aiheista tulee ja sitä vähemmän tabuja niihin liittyy. Pikkulapsilla on ihana kyky viis veisata yhteiskunnan normeista. Siksi on hyvä vastata rehellisesti, kun nappaat ostoskärryyn siteitä, pikkuhousunsuojia tai intiimipesugeeliä ja lapsi kysyy kovaan ääneen, mitä nuo ovat! Kun olette tottuneet puhumaan avoimesti kaikenlaisista asioista, lapsi tietää jo perusasiat. Riski, että hän säikähtäisi ensimmäisiä kuukautisiaan, on huomattavasti pienempi.

Lapseni kuukautiset alkoivat – miten voin tukea häntä?

Kun kuukautiset sitten alkavat, voit tukea lasta monin tavoin. Läsnäolo on tietenkin kaiken A ja O, mutta käytännön asiat ovat aivan yhtä tärkeitä. On hyvä esimerkiksi selittää, miten eri kuukautissuojat toimivat. Vaihtoehtoja on paljon, ja niistä on vaikea saada selkoa, kun kaikki on vielä uutta.

Ohi- ja läpivuodot huolettavat aluksi monia. On ikävää, jos lempihousuihin tulee veritahroja – ja niin käy helposti juuri alussa, koska kierto on yleensä vielä epäsäännöllinen. Kuukautisalushousut voivat olla hyvä ratkaisu tähän vaiheeseen, jossa on vaikea tietää, milloin vuoto alkaa ja miten runsasta se on. Mikä parasta, ne näyttävät ja tuntuvat aivan tavallisilta pikkuhousuilta! Lisäksi on olemassa siteitä eri vuotomäärille ja pikkuhousunsuojia valkovuodolle ja niukalle tiputteluvuodolle.

Voit koota vessaan pienen valikoiman erilaisia siteitä ja pikkuhousunsuojia. Niistä on hyötyä myös, jos lapsen kavereita tulee kylään. On helpompi viettää aikaa yhdessä entiseen malliin kuukautisten alkamisesta huolimatta, kun kuukautissuojia on kaikkien saatavilla. Tämäkin on yksi tapa normalisoida maailman luonnollisinta asiaa!

Perehdy lisää

Kokosimme keskeistä tietoa kirjan muotoon osana Libressen lapsille ja nuorille suunnattua Ole ystävä kehollesi -kampanjaa. Kirja sisältää tietoa kuukautiskierrosta ja murrosiästä, vinkkejä kuukautissuojan valintaan sekä tietoa ajatuksista ja tunteista. Uskomme, että kirjan luettuasi tunnet kehon muutokset hieman paremmin!

Seuraa meitä Tiktokissa – saat vinkkejä ja neuvoja kätilöltä, opit lisää kuukautisista ja kuukautiskierrosta ja kuulet, miten vaikuttajat ystävystyivät kehonsa kanssa ollessaan itse teini-iässä.

Liity Club Libresseen

Club Libressen jäsenenä saat kuukautiskiertoon liittyviä vinkkejä ja neuvoja ja kuulet ensimmäisten joukossa tuoteuutuuksista, kilpailuista ja kampanjoista. Lisäksi saat 10 % alennusta kuukautisalushousuista ja kuukautiskupeista verkkokaupassamme!

Lääketieteellinen vastuuvapauslauseke

Libressen kätilö Amelie Jensnäs Joäng on lukenut ja hyväksynyt tällä sivulla olevat tiedot. Artikkelin sisältämä lääketieteellinen tieto on kuitenkin annettu vain tiedotustarkoituksessa, eikä sen perusteella pidä tehdä diagnoosia eikä suorittaa hoitotoimenpiteitä. Keskustele omaan terveydentilaasi liittyvistä asioista aina lääkärin kanssa.