Kuukautisia koskevia uskomuksia
Joka hetki neljäsosalla hedelmällisessä iässä olevista naisista on kuukautiset. Silti on vielä runsaasti epätietoisuutta siitä, miten kuukautiset vaikuttavat naisten elämään.
Monissa kulttuureissa uskottiin vuosisatojen ajan, että kuukautisten aikaan nainen oli ”epäpuhdas”. Tämä on tietenkin täyttä puppua, mutta vielä tänäkin päivänä näitä käsityksiä on – samoin kuin lukuisia muita hyödyttömiä huhuja ja uskomuksia.
Tehdäänpä asia selväksi. Kuukautisissa ei ole mitään ”likaista” tai ”saastaista” eikä mitään, joka estäisi sinua elämästä elämääsi haluamallasi tavalla. Käydäänpä läpi kaikki mahdollisesti kuulemasi väärinkäsitykset ja puolitotuudet yksi kerrallaan.
Pelko pois
Tästä ei ole mitään todisteita. Totta kai veri houkuttelee haita. Mutta vuotomäärät ovat niin vähäisiä, etenkin kun veri laimenee veteen, että hain pitäisi olla melkein vieressä havaitakseen veren [1]. Uiminen kuukautisten aikaan on siis täysin turvallista, samoin kuin muiden eläinten lähellä oleminen, kunhan muistat varoa eläimiä ihan normaalilla tavalla.
Tämä on huhupuhetta – toisin sanoen täyttä hölynpölyä. Pese hiuksiasi niin paljon kuin haluat.
Itse asiassa kuukautisvuodon määrä näyttää todellista suuremmalta. Menetät kuukautisten aikaan keskimäärin vain noin kaksi–kolme ruokalusikallista verta. Elleivät kuukautisesi ole siis todella runsaat (menorragia), ei heikotuksesta tarvitse huolehtia. Tosin muut oireet, esimerkiksi PMS, voivat vaikuttaa yleiseen hyvinvointiisi. Jos kuulut siihen 10 prosenttiin naisista, joiden kuukautiset ovat runsaat [2], ja jos vuoto on niin runsasta, että sinua heikottaa tai pyörryttää seisomaan noustessasi, keskustele asiasta lääkärin kanssa.
Täysin päinvastoin. Itse asiassa liikunta on yksi parhaista keinoista kuukautiskramppien lievitykseen. Et välttämättä halua osallistua mihinkään liian rasittavaan, mutta kävelyn, uimisen, pilateksen tai joogan kaltainen kevyt liikunta kohentaa mielialaa ja lievittää kipua ja särkyä. Muista vain käyttää tamponia uidessa ja vaihtaa se heti uimasta tulon jälkeen infektioiden väittämiseksi.
Mitään kuukautisista kertovaa merkkiä ei ole olemassa. Et tuoksu erilaiselle, et kävele eri tavalla eikä ihonvärisi muutu. Ja muutenkin: miksi turhaan peittelisit tätä asiaa? Tytöt ovat nykyään paljon avoimempia kuukautisten ja niihin liittyvien oireiden, kuten PMS:n ja kramppien, suhteen. Itse asiassa avoin keskusteleminen kuukautisista, vaikkapa parhaiden tyttökavereittesi kanssa, saattaa auttaa. Onhan heilläkin kuukautiset.