Miten side asetetaan? Ja kuinka usein se pitää vaihtaa? Tässä on opas, joka vastaa tavallisiin kysymyksiin siteistä ja niiden käytöstä!

Miten siteitä käytetään?

Faktantarkistus: Amelie Jensnäs Joäng, kätilö

Tässä oppaassa huolehdimme siitä, että tiedät kaiken tarvittavan siteistä! Esimerkiksi, miten siteitä käytetään, mistä niitä voi ostaa, kuinka usein side pitää vaihtaa ja miksi siteet ovat suosittu kuukautissuoja sekä ensimmäisiin kuukautisiin että yleisesti.

Miten siteet toimivat?

Siteet ovat imeviä kuukautissuojia, jotka asetetaan alushousuihin imemään kuukautisvuoto. Siteen imevä pinta laitetaan alushousuissa ylöspäin ja liimapuoli kiinnitetään alushousuihin, jotta side pysyy paikoillaan koko päivän.

Useimmat siteet voivat imeä kuukautisvuotoa usean tunnin ajan ennen kuin ne on vaihdettava uuteen. Vaihda side neljän–kuuden tunnin välein vuodon määrästä riippuen ja osta ensisijaisesti siteitä, jotka sopivat vuotosi määrään. Heitä sitten side roskiin, kun se on aika vaihtaa – älä heitä sitä wc-pönttöön!

Siteet toimivat oikeastaan kaikenlaisissa alushousumalleissa, mutta stringeissä on vaikeaa (lähes mahdotonta) saada ne pystymään paikoillaan.

Muista, että siteen kanssa ei pidä uida, mutta treenaaminen onnistuu sen sijaan hyvin!

Mistä siteitä voi ostaa?

Siteitä voi ostaa useimmista kaupoista: ruokakaupoista, tavarataloista, apteekeista ja huoltoasemilta. Koska siteet ovat yksi tavallisimmista kuukautissuojista, niiden löytäminen ei ole vaikeaa. Useimmiten ne on sijoitettu hygienia- ja terveystuotteiden kanssa samaan hyllyyn.

Joissakin vessoissa, kouluissa ja työpaikoilla, on lisäksi mahdollisuus saada tai ostaa siteitä.

Ei pidä myöskään hävetä pyytää siteitä muilta tai jakaa omia siteitä muille tarvitsijoille. Kuukautiset ovat yksi luonnollisimmista asioista. Ja kaikki, jotka joskus ovat olleet tilanteessa, jossa heillä ei ole ollut kuukautissuojaa, haluavat mitä todennäköisimmin auttaa!

Onko siteitä erityyppisiä?

Kyllä on! On olemassa siivellisiä siteitä ja normaaleja siivettömiä siteitä (jotta side pysyisi paremmin paikallaan alushousuissa), erittäin leveitä ja pitkiä siteitä (kuten yösiteet), ja siteitä, jotka ovat erityisen helliä herkälle iholle.

Siteitä on niin monenlaisia, koska kehomme ovat erilaisia ja käyttäytyvät eri tavoin. Jos vuoto on todella runsasta, siteen on oltava suurempi ja imukykyisempi, selällään nukkuja puolestaan käyttää mieluummin paremmin imevää yösidettä, joka on vähän pidempi ja kerää paremmin vuodon.

Miten side asetetaan?

Tässä on opas, joka neuvoo, miten side asetetaan – täydellinen ennen ensimmäisiä kuukautisia tai jos et ole kokeillut siteitä aiemmin!

  • Ensimmäiseksi sinun tulee löytää paikka, jossa tunnet olosi turvalliseksi – kotisi vessa, oma huoneesi tai joku muu paikka.
  • Pese sen jälkeen kädet, koska on fiksua välttää likaa ja olla hygieeninen, kun käsittelet kuukautissuojia.
  • Irrota sitten siteen ympärillä oleva suojamuovi siten, että liimapintainen alapuoli näkyy.
  • Vedä alushousut alas, aseta side alushousuihin liimapuoli alaspäin niin, että se tarttuu alushousujen haarassa olevaan kankaaseen. Siteessä on etu- ja takaosa – tarkista paketista, kumpi on kumpi. Libresse-siteissä siteen etuosassa on sydän ja se osa tulee alushousuissa eteen.

Miten siivellinen side kiinnitetään?

Siivellinen side kiinnitetään samalla tavalla kuin normaali side, jonka jälkeen noudatat paria vaihetta:

  • Irrota paperi siteen siivistä.
  • Ota siivistä kiinni ja taita ne alushousujen reunan yli siten, että liimaosa kiinnittyy alushousujen alapuolelle. Joskus siivet asettuvat päällekkäin, mutta se ei haittaa!
  • Kun side on paikallaan, vedät vain alushousut ylös ja tunnustelet, miltä side tuntuu. Tavoitteena on, että tuskin huomaat siteen olevan housuissa. Se voi aluksi tuntua oudolta, mutta siihen tottuu nopeasti, että alushousuissa on jotain huolehtimassa kuukautisista.

Kuinka usein side pitää vaihtaa?

No niin, side on paikoillaan ja tunnit kuluvat – mutta, milloin side pitäisi vaihtaa ja kuinka monta sidettä tarvitaan päivän aikana? Se riippuu siitä, kuinka runsasta vuoto on. Jos sinulla on runsaat kuukautiset, side täytyy vaihtaa useammin kuin niukassa vuodossa. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että tilannetta pitää seurata ja täytyy valmistautua siihen, että side vaihdetaan noin neljän–kuuden tunnin välein. Älä koskaan huuhtele sidettä wc-pönttöön kuten älä tamponiakaan!

Kuinka kauan sidettä voi käyttää ja mihin se laitetaan käytön jälkeen?

Sidettä voi käyttää niin kauan, kunnes se on täynnä. Aika riippuu siitä kuinka runsasta vuoto on. Jos vuoto on runsasta, sidettä voi joutua vaihtamaan useammin. Jos vuoto taas on niukkaa, sitä voi käyttää pidempään. Sidettä ei pidä kuitenkaan pitää liian pitkään, koska kuukautisvereen muodostuu bakteereja, jotka kapseloituvat siteeseen ja se alkaa haista. Side on siis hyvä vaihtaa neljän–kuuden tunnin välein – vaikka siihen olisi tullut vain vähän verta.

Yksi todella tärkeä asia on se, miten sidettä käsitellään käytön jälkeen. Käytettyä sidettä ei missään nimessä saa vetää wc-pöntöstä, vaan se tulee heittää roskakoriin. Monissa julkisissa vessoissa on erityisiä säilöitä saniteettituotteille (eli siteille ja tamponeille).

Voiko tavallisen siteen kanssa nukkua?

Suosittelemme käyttämään yösiteitä jotka on kehitetty erityisesti yökäyttöön. Voi olla hyvä tiedostaa, että kun yöllä ollaan makuuasennossa, vuoto päätyy usein siteessä vetovoimasta johtuen eri paikkaan kuin pystyasennossa. Siksi yösiteet ovat pidempiä kuin päiväsiteet, jotta ne keräävät vuodon riippumatta siiten, missä asennossa nukkuu ja miten nukkuessaan kääntyilee. Lisäksi yöside pystyy imemään suuremman määrän, jotta sitä ei tarvitse vaihtaa yön aikana vaan voi nukkua hyvin koko yön!

Miksi kannattaa valita nimenomaan side?

Side on suosittu kuukautissuoja sekä niiden keskuudessa, joilla on ollut kuukautiset suuren osan elämästään että ennen ensimmäisiä kuukautisia. Siteiden käytössä ei ole TSS:n riskiä kuten tamponin tai kuukautiskupin kanssa, jotka kapseloivat vuodon kehon sisälle. Siteitä on eripituisia ja -mallisia ja erilaisilla imukyvyillä, joten voit valita tarpeisiisi parhaiten sopivan. Jos vuotosi on runsasta, paksu, pidempi side voi olla hyvä, kun taas pienempi side toimii hienosti pienempään vuotoon. Lisäksi yösiteet ovat leveämpiä ja pidempiä, jotta ne sopivat paremmin yökäyttöön. Sidettä käyttäessäsi huomaat myös helposti, kuinka kuukautisesi toimivat. Kuinka runsasta tai niukkaa vuotosi on, ja milloin on aika vaihtaa suoja!

Liity jäseneksi – saat 10% alennusta!

Club Libressen jäsenenä saat kuukautiskiertoon liittyviä vinkkejä ja neuvoja ja kuulet ensimmäisten joukossa tuoteuutuuksista, kilpailuista ja kampanjoista. Lisäksi saat 10% alennusta kuukautisalushousuista ja kuukautiskupeista verkkokaupassamme!

Lääketieteellinen vastuuvapauslauseke

Libressen kätilö Amelie Jensnäs Joäng on lukenut ja hyväksynyt tällä sivulla olevat tiedot. Artikkelin sisältämä lääketieteellinen tieto on kuitenkin annettu vain tiedotustarkoituksessa, eikä sen perusteella pidä tehdä diagnoosia eikä suorittaa hoitotoimenpiteitä. Keskustele omaan terveydentilaasi liittyvistä asioista aina lääkärin kanssa.