Valkovuoto
Faktantarkistus: Amelie Jensnäs Joäng, kätilö
Tahmainen erite, jossa on tunnistettava tuoksu – siinä valkovuoto pähkinänkuoressa. Mutta mitä valkovuoto oikeastaan on ja mihin sitä tarvitaan? Entä miksi se muuttuu kuukautiskierron vaiheesta toiseen? Lue lisää alta!
Mitä valkovuoto on?
Valkovuodoksi kutsutaan tahmaista ja märkää eritettä, jota ilmestyy alushousuihin. Se on peräisin emättimestä. Valkovuoto on alapään oma puhdistustoiminto, joka pitää emättimen puhtaana ja sen limakalvot kosteina. Lisäksi valkovuoto ehkäisee infektioita, sillä sen sisältämät maitohappobakteerit tekevät emättimen happamaksi ja suojaavat haitallisilta bakteereilta.
Mistä valkovuoto sitten tulee? Kohdunkaula erittää limaa, joka valuu hitaasti alas kohti emättimen aukkoa ja vie mukanaan kaiken, mikä ei kuulu emättimeen. Se päätyy alushousuihin – tai jos haluat välttää märän tunteen, pikkuhousunsuojaan tai kuukautisalushousuihin, jotka imevät myös valkovuodon! Lisäksi on hyvä huomata, että valkovuodon pH-arvo on hieman hapan. Siksi alushousut voivat joskus värjäytyä vaaleiksi, jos ei pikkuhousunsuojaa ei käytetä.
Valkovuoto ei ehkä ole intiimialueen ykköspuheenaihe, mutta todennäköisesti se on tuttua kaikille, joilla on emätin. Sitä nimittäin erittyy aivan jokaisesta emättimestä murrosiästä alkaen. Valkovuoto alkaa jo ennen ensimmäisiä kuukautisia, jatkuu loppuelämän ajan ja käyttäytyy hieman eri tavoin elämän ja kuukautiskierron eri vaiheissa. Ehkä siitä pitäisikin puhua enemmän, sillä se on todella hyväksi keholle!
Toisin kuin kuukautiset (jotka loppuvat jonain päivänä), valkovuoto jatkuu tosiaan elämän loppuun saakka. Usein se muuttuu niukemmaksi vaihdevuosien aikana, kun estrogeenitaso yleensä laskee. Varsinaisia vaihdevuosia edeltävien esivaihdevuosien aikana valkovuoto voi sen sijaan olla runsaampaa kuin aiemmin, koska elimistön hormonitasot vaihtelevat jatkuvasti.
Miltä valkovuoto näyttää?
Normaali valkovuoto on yleensä läpinäkyvää tai vivahtaa väriltään valkoiseen. Sen koostumus on tahmainen. Valkovuodon väri voi kuitenkin muuttua kuukautiskierron vaiheen tai intiimialueen voinnin mukaan. Se voi siis näyttää erilaiselta ihmisestä ja ajankohdasta toiseen. Hieman alempana tällä sivulla kerrotaan, miten valkovuoto muuttuu kuukautiskierron varrella!
Miltä valkovuodon kuuluu haista?
Valkovuodossa kuuluu olla mieto, hieman hapan tuoksu. Se muistuttaa jogurttia, viiliä tai piimää, joka on lämmennyt pöydällä huoneenlämpöiseksi. Jos emättimen pH-tasapaino jostain syystä muuttuu, valkovuoto on ensimmäinen merkki siitä, että jokin on pielessä. Ei nimittäin ole normaalia, jos valkovuoto alkaa haista pahalta: makealta, hiivaiselta tai kalaisalta. Hajun aiheuttaja täytyy selvittää ja hoitaa, sillä kyseessä voi olla hiivatulehdus, sukupuolitauti tai bakteerivaginoosi. Jos valkovuoto haisee kummalta ja näyttää erilaiselta kuin yleensä, on ehdottomasti hyvä idea hakeutua terveyskeskukseen tai esimerkiksi nuorisovastaanotolle!
Miksi valkovuotoa tulee?
Valkovuoto pitää emättimen puhtaana, sillä kuolleet solut ja bakteerit poistuvat kehosta sen mukana. Se huolehtii myös emättimen limakalvojen kosteudesta, jotta ne eivät rikkoutuisi tai ärtyisi. Jos haluat välttää tahmean ja märän tunteen, voit käyttää pikkuhousunsuojaa. Se imee valkovuodon, suojaa alushousuja ja torjuu hajuja. Pikkuhousunsuojat ovat hyvin ohuita, imevät nesteen nopeasti ja antavat ihon hengittää. Myös kuukautisalushousut imevät kuukautisvuodon lisäksi valkovuotoa. Erityisesti lapsille ja nuorille kehitetyt kuukautisalushousut sopivat erinomaisesti niille, joiden valkovuoto on juuri alkanut ja/tai kuukautisten alkaminen on vielä epäselvää!
Valkovuodon ansiosta emätintä ei tarvitse pestä sisältä, vaan pelkkä vulvan eli ulkosynnyttimien pesu riittää. Niihin kuuluvat häpyhuulet, häpykukkula ja häpykieli eli klitoris. Huolehdi intiimialueestasi ja sen hyvästä pH-tasapainosta käyttämällä alapesuun pelkkää haaleaa vettä tai mietoa intiimipesugeeliä, joka ei sisällä saippuaa. Ja muista pestä paikat vain ulkoa, ei sisältä! Emättimen peseminen sisältä voi horjuttaa sen pH-tasapainoa ja aiheuttaa erilaisia vaivoja, joten jätä se valkovuodon huoleksi.
Runsas valkovuoto
Kuinka runsas valkovuoto on normaalia? Onko tarkoitus, että alushousut kastuvat läpimäriksi vai että niihin ilmestyy vain pieni märkä läntti? Kuten moni muukin asia ihmiskehossa, vastaus näihin kysymyksiin vaihtelee. Valkovuodon määrä riippuu esimerkiksi kuukautiskierron vaiheesta, ja myös yksilölliset erot ovat suuria. Joillakin se on runsasta, joillakin niukkaa. Keho muokkaa valkovuotoa omien tarpeidensa mukaan.
Lisäksi eri ihmiset kokevat valkovuodon eri tavalla. Osa ei juuri mieti koko asiaa, osaa märkä tunne vaivaa enemmän. Jälkimmäisessä tapauksessa pikkuhousunsuojat tai kuukautisalushousut pitävät olon kuivana.
Jos sinusta tuntuu, että valkovuotosi on epätavallisen runsasta, haisee oudolta tai näyttää erilaiselta kuin yleensä, voi olla hyvä hakeutua terveyskeskukseen tai nuorisovastaanotolle. Esimerkiksi hiivatulehdus tai muu intiimialueen infektio voi nimittäin aiheuttaa runsasta valkovuotoa.
Vetinen valkovuoto
Joskus valkovuoto voi olla niin ohutta, että se tuntuu valuvan kuin vesi. Syynä on, että paitsi valkovuodon väri, myös sen paksuus, liukkaus ja juoksevuus muuttuvat kuukautiskierron varrella. Valkovuotoa erittyy jatkuvasti, ja se voi myös kerääntyä emättimen pohjukkaan. Tällöin sitä saattaa hulahtaa kerralla enemmän, kun asento muuttuu.
Paksu valkovuoto
Joskus valkovuoto on paksua. Tämä liittyy yleensä kuukautiskierron vaiheeseen, mutta taustalla voi olla myös esimerkiksi hormonien epätasapaino, munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCOS), stressi tai lääkitys. Jos valkovuoto paksuuntuu aika ajoin, se kuuluu asiaan. Jos taas se on paakkuista kuin raejuusto, emättimessä on mahdollisesti liikaa hiivasientä. Usein tämä aiheuttaa myös kutinaa, mutta aina sitä ei ilmene. Normaalista emättimen bakteerikannasta 60 % on maitohappobakteereja ja 40 % hiivasieni-itiöitä. Myös hormonaalinen ehkäisy voi aiheuttaa paksua valkovuotoa.
Valkovuoto lapsilla ja nuorilla
Valkovuodon alkaminen on merkki murrosiän ja kuukautisten lähestymisestä. Yleensä se tapahtuu muutamaa vuotta tai muutamaa kuukautta ennen ensimmäisiä kuukautisia. Siitä eteenpäin valkovuotoa erittyykin sitten joka päivä loppuelämän ajan! Jos kosteat alushousut tuntuvat ikäviltä, voi käyttää pikkuhousunsuojaa tai kuukautisalushousuja. Ne imevät vuodon, torjuvat hajuja ja pitävät olon kuivana ja mukavana.
On tärkeää tutustua omaan valkovuotoon, kun se alkaa: miltä se haisee, näyttää ja tuntuu? Näin on helpompi huomata, jos jokin on pielessä, ja hakeutua tarvittaessa terveyskeskukseen tai nuorisovastaanotolle neuvontaa ja hoitoa varten.
Valkovuoto ennen kuukautisia
Kuukautisia edeltävä valkovuoto on usein vaaleaa, vaaleankellertävää tai läpikuultamatonta. Juuri ennen kuukautisvuodon alkamista väri voi muuttua rusehtavaksi tai vaaleanpunertavaksi, koska valkovuotoon sekoittuu jo pieniä määriä verta.
Valkovuoto kuukautiskierron eri vaiheissa
Jos jokin muuttuu kuukautiskierron mukana (hormonien lisäksi), niin valkovuoto! Se näyttää ja tuntuu erilaiselta, ja myös sen määrä vaihtelee. Valkovuotoa seuraamalla voi siis seurata kierron etenemistä. Vähitellen opit tunnistamaan, miten juuri sinun kehosi ja valkovuotosi käyttäytyy.
Valkovuoto ovulaation aikaan
Kun ovulaatio eli munasolun irtoaminen tapahtuu, keho pyrkii helpottamaan mahdollisten siittiöiden pääsyä munasolun luo (jos olet harrastanut suojaamatonta seksiä). Tällöin valkovuoto muuttuu läpinäkyväksi, liukkaaksi, paksuksi ja sitkeäksi (koostumus muistuttaa raakaa munanvalkuaista). Jos siis haluat parantaa mahdollisuuksiasi tulla raskaaksi, on hyvä seurata, millaista valkovuoto on ovulaation aikaan ja harrastaa seksiä juuri silloin.
Raskauden aikana valkovuoto voi muuttua hieman runsaammaksi ja paksummaksi. On myös tavallista, että raskaana olevan virtsa lirahtaa aivastaessa tai fyysisen rasituksen aikana. Tämä johtuu lapsen painosta ja hormonitasojen vaihtelusta. Avuksi voi ottaa Multifluid-kuukautisalushousut, jotka imevät myös pari tippaa pissaa, tai virtsankarkailuun suunnitellut TENA-suojat.
Valkovuoto luteaalivaiheessa
Valkovuoto ennen kuukautisia (niin kutsutussa luteaalivaiheessa) muuttuu yleensä vaaleasta, kellertävästä tai läpikuultamattomasta hieman rusehtavaksi tai vaaleanpunertavaksi, kun siihen alkaa vähitellen sekoittua verta.
Valkovuoto kuukautisten jälkeen
Kuukautisten jälkeen valkovuoto on niin niukkaa, että sitä tuskin huomaakaan. Vähäinen vuoto voi kuitenkin olla vaaleanruskeaa, jos siinä on vielä kuukautisvuodon jäämiä.
Valkovuoto follikkelivaiheessa
Follikkelivaiheessa eli munarakkulan kasvaessa valkovuoto on yleensä vaaleaa, hieman sitkeää ja/tai sameaa.
Erilaiset valkovuodot
Valkovuodon ulkoasu voi vaihdella – tässä yleisimpiä versioita!
- Keltainen valkovuoto. Haiseeko se samalta kuin yleensä, siis hieman happamalta? Hyvä – silloin kaikki on niin kuin pitääkin!
- Punertava valkovuoto. Jos kuukautiset tai ovulaatio ovat lähellä, punertavasta valkovuodosta ei tarvitse huolestua. Jos taas väri muuttuu yllättäen punertavaksi kuukautiskierron vaiheessa, jossa näin ei yleensä ole (lue edeltä lisää valkovuodosta kuukautiskierron eri vaiheissa) tai punertavaa valkovuotoa tulee toistuvasti, on ehdottomasti varmistettava, ettei syynä ole infektio tai solumuutos.
- Vihertävä valkovuoto. Valkovuodon vihreä tai vihertävän keltainen väri voi olla merkki, että jokin on pielessä. Yleensä vihertävään väriin liittyy myös omituinen haju. Voi olla hyvä selvittää, onko kyseessä bakteerivaginoosi, joka edellyttää hoitoa. Jos taas valkovuodon väri, haju tai koostumus muuttuu suojaamattoman seksin jälkeen, kannattaa hakeutua varmuuden vuoksi sukupuolitautitesteihin.
- Valkoinen valkovuoto. Valkovuotorintamalla kaikki hyvin! On normaalia, että valkovuodon väri vaihtelee läpikuultavasta vaaleankeltaiseen ja valkoiseen.
Yleisiä Kysymyksiä
-
Juuri ennen kuukautisia valkovuoto voi usein olla vaaleanpunertavaa tai rusehtavaa, jos siihen sekoittuu jo hieman verta. Muussa tapauksessa kuukautisia edeltävä valkovuoto on usein valkoista, vaaleankellertävää tai läpikuultamatonta.
-
Valkovuodon määrään vaikuttavia tekijöitä on kaksi: kuukautiskierron vaihe ja kehon tarve puhdistaa emätintä erityisen paljon.
-
Kun pidät huolta kehostasi, valkovuoto asettuu juuri sinulle normaaleihin uomiin. Siihen, miten runsasta oma vuotosi normaalisti on, ei voi vaikuttaa. Jos haluat välttää tahmean ja märän tunteen, voit käyttää pikkuhousunsuojaa, joka imee valkovuodon ja suojaa samalla alushousuja. Myös kuukautisalushousut imevät valkovuodon ja torjuvat hajuja!
-
Tähän on mahdoton vastata, koska kaikki kehot ovat erilaisia. Kun opit tuntemaan oman kehosi, huomaat, jos jokin poikkeaa omasta normaalistasi.
-
Valkovuoto on peräisin emättimestä, ja sen tehtävä on puhdistaa emätintä sisältäpäin. Kohdunkaula erittää limaa, joka valuu hitaasti alas kohti emättimen aukkoa ja vie mukanaan vanhat, kuolleet solut ja bakteerit, jotka eivät kuulu kehoon.