Ovatko kuukautisesi normaalit?
On yleistä, että nainen on huolissaan siitä, ovatko hänen kuukautisensa normaalit. Pääasiassa tämä johtuu siitä, että kuukautisten alettua kestää jonkin aikaa tottua niihin.
Mutta älä huoli. Tuo ”olenko normaali” -pohdiskelu loppuu aikanaan. Ja mitä tulee kuukautisten alkamisikään, niiden kestoon ja oireisiin, ”normaali” on melko laaja käsite.
Keskimäärin kuukautiset alkavat 11–14-vuotiaana. Normaali kuukautiskierto kestää 28 päivää, mutta voi vaihdella 21 ja 35 päivän haarukassa. Murrosiässä kuukautiset voivat kestää pidempään, ja niiden muuttuminen säännöllisiksi kestää jonkin aikaa. Murrosiän jälkeen useimmille naisille kehittyy säännöllinen kuukautiskierto, ja kuukautisten väli sekä kesto on suunnilleen sama kuukausittain. Kuukautisvuoto kestää yleensä kahdesta seitsemään, keskimäärin viisi päivää.
Vuoto on yleensä runsainta parina ensimmäisenä vuotopäivänä. Normaalien kuukautisten aikana verta vuotaa noin kahdesta kolmeen ruokalusikallista eli 30–40 ml. Muista kuitenkin, että vuodon määrä näyttää aina suuremmalta kuin se oikeasti on. Joillakin naisilla vuoto on runsaampaa, ja he joutuvat ehkä vaihtamaan kuukautissuojan useammin. Tai vaihtamaan parempaan imukykyyn.
Vuoto on väriltään punaista kuukautisvuodon ollessa runsaimmillaan. Vähäisemmän vuodon päivinä vuoto on vaaleanpunaista, ruskeaa tai mustaa – kaikki tämä on normaalia. Hormonaaliset muutokset ennen kuukautisia voivat aiheuttaa myös fyysisiä ja emotionaalisia oireita. Esimerkiksi ripulia tai selkäkipua, turvotusta ja pahoinvointia tai rintojen suurentumista. Jotkut naiset ovat ennen kuukautisia surullisia ja hieman itkuisia tai helposti ärsyyntyviä. Nämä kaikki ovat ns. PMS:n eli kuukautisia edeltävän oireyhtymän merkkejä. Eivät lainkaan hauskoja, mutta kaikki täysin normaaleja
Voit lievittää kipua ja epämukavaa oloa käsikauppakipulääkkeillä, kevyellä liikunnalla ja käyttämällä mahan päällä lämpötyynyä tai kuumavesipulloa. Peittoon kääriytyminen on myös erittäin suositeltavaa. Lääkäri voi määrätä sinulle tehokkaampia kipulääkkeitä, jos kuukautiskipu on todellinen ongelma. Turvotuksen, mielialan vaihtelujen ja ärsyyntyvyyden kaltaiset oireet helpottavat yleensä kuukautisten alkaessa ja katoavat kokonaan pian niiden päättymisen jälkeen.