Nainen, jolla on bakteerivaginoosin aiheuttamaa intiimialueen kutinaa

Faktantarkistus: Amelie Jensnäs Joäng, kätilö

Tuntuuko, että housuissa on jokin pielessä? Ovatko valkovuodon väri ja haju muuttuneet? Kutiseeko alapää vähän väliä? Jos vastasit kyllä, sinulla voi olla ikävä emättimen bakteeritasapainon häiriö eli bakteerivaginoosi. Mutta älä huolestu, sitä voidaan hoitaa. Lue täältä lisää!

Mikä on bakteerivaginoosi?

Emätin on ainutlaatuinen ja varsin erityinen kehonosa. Sen sisällä on kokonainen ekosysteemi, jossa kehon luontaiset bakteerit, hiivasienet ja muut mikrobit elävät sulassa sovussa – ainakin suuren osan ajasta. Emättimen bakteerikannan pitäminen tasapainossa on tärkeä osa intiimihygieniaa, eikä se yleensä vaadi kovin suuria toimenpiteitä. Hyödylliset bakteerit nimittäin pitävät emättimen pH-tasapainon epäsuotuisana haitallisille bakteereille ja suojaavat infektioilta. Joskus hyödylliset bakteerit voivat kuitenkin vähentyä, jolloin haitalliset bakteerit pääsevät lisääntymään. Seurauksena on bakteerivaginoosi eli emättimen luontaisen bakteeritasapainon häiriöstä aiheutuva emätintulehdus.

Bakteerivaginoosi voi aiheuttaa kutinaa ja ärsytystä, mutta vaaraksi se ei ole. Toistuva bakteerivaginoosi on kuitenkin syy hakeutua hoitoon.

Mikä aiheuttaa bakteerivaginoosin?

Miksi bakteerivaginoosi sitten kehittyy? Sitä voivat aiheuttaa muun muassa seuraavat tekijät:

Suojaamaton seksi

Ai suojaamaton seksi? Kyllä vain – mutta ei siinä mielessä, että bakteerivaginoosi tarttuisi seksin välityksellä. Syy, miksi suojaamaton seksi voi lisätä bakteerivaginoosin kehittymisen riskiä, on sperman vaikutus emättimen luontaiseen pH-tasapainoon.

Alapesu saippualla

Saippua ei puhdista emätintä sisältä vaan pikemminkin päinvastoin. Se horjuttaa emättimen bakteeritasapainoa, jolloin pahanhajuiset bakteerit pääsevät aiheuttamaan bakteerivaginoosin. Joskus ehkä toivoisi, että emätin tuoksuisi ruusuilta – mutta sen ominaishaju on normaali ja toivottava. Itse asiassa emättimessä on jopa sisäänrakennettu puhdistustoiminto eli valkovuoto. Ulkosynnyttimet (siis vulvan eli häpyhuulet) voi pestä haalealla vedellä ja halutessaan myös intiimipesugeelillä. Se on hellävarainen ja raikastava aine intiimipesuun.

Kuukautissuojan vaihtaminen liian harvoin

Voi tuntua hankalalta seurata, milloin viimeksi vaihdoit kuukautissuojan, mutta se kannattaa. Kuukautisvuodon pH-arvo on hieman korkeampi kuin emättimen ja voi keikauttaa bakteeritasapainoa, jos suojaa ei vaihdeta tarpeeksi usein. Yleensä suositellaan suojan vaihtoa noin joka neljäs tunti – aseta vaikka hälytys, jos tätä on vaikea muistaa!

Bakteerivaginoosin oireet

Itse asiassa on melko yleistä, ettei bakteerivaginoosi oireile lainkaan ja jää jopa kokonaan huomaamatta. Jos se kuitenkin vaivaa, yleisiä oireita ovat seuraavat:

  • valkovuodon tympeä, kalamainen haju
  • valkovuodon vetisyys ja valkoinen tai harmaa väri
  • pieni määrä verta valkovuodossa.

Intiimialueen kutina, kirvely tai kipu ei aina liity bakteerivaginoosiin, mutta niiden syynä voi olla myös jokin muu hoitoa vaativa vaiva. Siksi on hyvä ottaa yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen, jolta saat apua ja oikeanlaista hoitoa.

Bakteerivaginoosi vai hiivatulehdus?

Bakteerivaginoosin ja hiivatulehduksen oireet voivat muistuttaa hyvin paljon toisiaan: molempiin kuuluvat esimerkiksi intiimialueen kutina ja pahanhajuinen valkovuoto. Helposti toisiinsa sekoittuvia vaivoja kuitenkin hoidetaan hyvin eri tavoin, joten on tärkeä selvittää, kummasta on kyse.

Bakteerivaginoosissa tulehduksen aiheuttajana on emättimen bakteeritasapainon häiriö ja hoitona yleensä lääkärin määräämä antibioottikuuri. Hiivatulehdus sen sijaan syntyy, kun emättimen bakteerikantaan kuuluvien hiivasienten määrä kasvaa liian suureksi. Se hoidetaan hiivalääkkeillä, joita saa apteekista ilman reseptiä.

Bakteerivaginoositesti

Jos epäilet itselläsi bakteerivaginoosia, voi olla hyvä hakeutua esimerkiksi terveyskeskukseen, neuvolaan tai nuorisovastaanotolle. Apteekista saa myös bakteerivaginoosin itsetestejä.

Bakteerivaginoosin hoito

Bakteerivaginoosi on siis vaaraton mutta ikävä vaiva. Onneksi sen hoito on varsin helppoa. Useimmissa tapauksissa lääkäri määrää bakteeri-infektioon antibioottikuurin. On olemassa myös kotikonsteja ja luontaistuotteita, joista jotkut kokevat saavansa apua bakteerivaginoosiin – mutta niiden tehosta ei ole mitään näyttöä.

Tarvitaanko bakteerivaginoosiin lääkettä?

Useimmissa tapauksissa bakteerivaginoosi on hoidettava antibiooteilla. Lääkemuotona voi olla emätinvoide, emätinpuikko tai nieltävä tabletti.

Bakteerivaginoosi ja raskaus

Jos olet raskaana ja epäilet bakteerivaginoosia, on tärkeää hakeutua neuvolaan tai lääkärin vastaanotolle. Erittäin harvinaisissa tapauksissa bakteerivaginoosi voi nimittäin aiheuttaa ennenaikaisen synnytyksen. Sen sijaan lapsi ei voi saada tartuntaa kohdussa eikä synnytyksen yhteydessä.

Voiko bakteerivaginoosia ehkäistä?

Bakteerivaginoosia voi ehkäistä käyttämällä alapesuun haaleaa vettä. Lisäksi voi halutessaan käyttää mietoa ja hellävaraista intiimipesugeeliä, joka ei haittaa emättimen pH-tasapainoa. Lisäksi kuukautisten aikana on hyvä vaihtaa kuukautissuoja noin neljän tunnin välein – aseta muistutus, jos unohdat herkästi. Jos pahanhajuinen vuoto inhottaa, voi käyttää pikkuhousunsuojaa ja vaihtaa sen usein. Myös luomupuuvillasta tai muusta hengittävästä materiaalista valmistettuja kuukautisalushousuja voi kokeilla.

Vanliga frågor

Upptäck mer

Liity jäseneksi – saat 10% alennusta!

Club Libressen jäsenenä saat kuukautiskiertoon liittyviä vinkkejä ja neuvoja ja kuulet ensimmäisten joukossa tuoteuutuuksista, kilpailuista ja kampanjoista. Lisäksi saat 10% alennusta kuukautisalushousuista ja kuukautiskupeista verkkokaupassamme!

Lääketieteellinen vastuuvapauslauseke

Libressen kätilö Amelie Jensnäs Joäng on lukenut ja hyväksynyt tällä sivulla olevat tiedot. Artikkelin sisältämä lääketieteellinen tieto on kuitenkin annettu vain tiedotustarkoituksessa, eikä sen perusteella pidä tehdä diagnoosia eikä suorittaa hoitotoimenpiteitä. Keskustele omaan terveydentilaasi liittyvistä asioista aina lääkärin kanssa.