Epäsäännölliset tai pois jääneet kuukautiset – pitääkö olla huolissaan?
Kuukautisiin ei aina voi luottaa. Osalla ne tulevat kellontarkasti, osan ne yllättävät vähintään joka toisessa kierrossa. (Vinkki: voit ennakoida valitsemalla kuukautisalushousut, jotka näyttävät ja tuntuvat tavallisilta pikkuhousuilta mutta imevät kuukautisvuodon ja valkovuodon!)
On yleistä, että kuukautiset ovat jossain vaiheessa elämää epäsäännölliset tai jäävät kokonaan pois. Silti on hyvä tietää, mistä kuukautishäiriö voi johtua ja milloin asiaa tarvitsee selvittää. Tässä artikkelissa kerromme tarkemmin syistä ja hoidon tarpeesta.
- Milloin kuukautiset ovat epäsäännölliset?
- Kuukautisten myöhästymisen syitä
- Epäsäännölliset kuukautiset murrosiässä ja teini-iässä
- Voivatko kuukautiset olla myöhässä stressin vuoksi?
- Epäsäännölliset kuukautiset raskauden jälkeen
- Muita syitä kuukautisten epäsäännöllisyyteen
- Kuukautisten muuttuminen epäsäännöllisiksi – milloin hoitoon?
Milloin kuukautiset ovat epäsäännölliset?
Kuukautisten epäsäännöllisyys voi tarkoittaa hieman eri asioita. Kuukautisten väli voi olla lyhyt, jolloin vuoto alkaa totuttua aiemmin tai tulee kahdesti kuussa (metrorragia). Kuukautiset voivat myös jäädä jossakin kuussa kokonaan pois (amenorrea) tai ne tulevat vain pari kertaa vuodessa, mikä voi tarkoittaa munasarjojen monirakkulaoireyhtymää (PCOS). Joskus taas saatamme itse päättää siirtää kuukautisia tai estää ne. Epäsäännöllisillä kuukautisilla tarkoitetaan yksinkertaisesti kuukautisvuotoa, joka ei noudata tyypillistä kuukautiskiertoa. Se voi olla niukempaa tai paljon runsaampaa kuin tavallisesti – tai niin vähäistä, että sitä hädin tuskin huomaa.
Kuukautisten epäsäännöllisyys voi siis ilmetä monin tavoin, ja joka tilanteeseen löytyy sopiva kuukautissuoja. Runsailta kuukautisilta suojaa runsaalle vuodolle tarkoitettu side tai kuukuppi, epäsäännöllisyyteen voi varautua kuukautisalushousuilla (jotka näyttävät ja tuntuvat tavallisilta pikkuhousuilta) ja niukkojen kuukautisten aikana voi käyttää niukalle vuodolle tarkoitettua sidettä tai lopuksi pikkuhousunsuojaa.
Kuukautisten myöhästymisen syitä
Kuten todettu, kuukautiset voivat tulla epäsäännöllisesti tai jopa jäädä kokonaan tulematta, mutta mistä se johtuu? Tässä yleisimpiä syitä kuukautisten myöhästymiseen tai poisjääntiin:
- Hormonitoiminnan asettuminen kuukautiskiertoon – tämä tapahtuu vähitellen murros- ja teini-iän aikana, joten kuukautiset voivat olla ensimmäisinä vuosina epäsäännölliset tai jäädä välillä pois
- Raskauden ja synnytyksen vaikutukset kuukautiskiertoon ja hormoneihin
- Stressi
- Hormonaalinen ehkäisy
- Vaihdevuodet
- Elämäntilanteen äkilliset muutokset, joiden yhteydessä kuukautiset voivat usein olla epäsäännölliset.
Epäsäännölliset kuukautiset murrosiässä ja teini-iässä
Murrosiässä keho ja mieli muuttuvat jatkuvasti. Kuukautiset ovat yksi murrosiän merkeistä, ja on hyvin yleistä, että ne ovat alkuun epäsäännölliset. Näitä vuosia helpottamaan Libresse on kehittänyt ihanan lasten ja nuorten kuukautisalushousujen malliston. Kuukautisalushousut näyttävät aivan tavallisilta pikkuhousuilta, ja lisäksi ne suojaavat kuukautisvuodolta jopa 12 tunnin ajan.
Murrosiässä hormonitoiminta asettuu kuukautiskiertoon. Ensimmäisten kuukautisten jälkeen on hyvä varautua siihen, että väli seuraaviin voi olla kaksi viikkoa, puoli vuotta tai jotain siltä väliltä. Ei siis ole mitenkään varmaa, että seuraavat kuukautiset tulevat ajallaan 28 päivän kuluttua (tämä on kuukautiskierron keskimääräinen pituus).
Voiko stressi tehdä kuukautiset epäsäännöllisiksi?
Kyllä voi. Stressi vaikuttaa kuukautiskiertoon (ja koko elimistöön) enemmän kuin moni arvaakaan. Uuteen kouluun, uuteen työpaikkaan tai muuttoon liittyvä jännitys voi sekoittaa kuukautiskierron, kuten myös kaveri-, perhe- tai parisuhteisiin liittyvät riidat ja ongelmat. Keho voi reagoida näihin tilanteisiin stressillä, jolloin stressihormoni kortisolin määrä elimistössä saattaa kasvaa liian suureksi. Se häiritsee estrogeenin ja progesteronin (kuukautiskierrosta vastaavien hormonien) eritystä ja voi saada kuukautiskierron muuttumaan arvaamattomaksi. Kuukautiset voivat alkaa liian aikaisin, jäädä pois tai tulla tavallista tiheämmin.
Myös fyysinen ylirasitus on eräänlainen stressitila, joka vaikuttaa kuukautiskiertoon. Jos esimerkiksi harrastat liian raskasta liikuntaa mutta et syö kunnolla ja huolehdi riittävästä palautumisesta, kuukautiskierto voi häiriintyä. Lisäksi nopea ja voimakas painonnousu voi vaikuttaa.
Epäsäännölliset kuukautiset raskauden ja synnytyksen jälkeen
Raskaus ja synnytys vaikuttavat kuukautiskiertoon monin tavoin. Yksi varhaisimmista raskauden merkeistä on kuukautisten jääminen kokonaan pois raskauden ajaksi. Lisäksi raskaana olevan kehossa tapahtuu valtavasti kaikkea muuta, millä on suuri vaikutus hormoneihin. Raskauden ja synnytyksen jälkeen keho tarvitsee aikaa toipua ja päästä takaisin rytmiin. Kestää hetken, ennen kuin kuukautiset alkavat jälleen – vähintään kuusi viikkoa synnytyksestä. Hormonien täytyy myös palautua tavallisiin tasoihin ja sopeutua kehossa tapahtuneisiin muutoksiin. Jos imettää, kuukautiset eivät yleensä ala, ennen kuin imetys lopetetaan tai sitä vähennetään huomattavasti. Siksi on hyvin yleistä, että kuukautiset ovat aluksi epäsäännölliset raskauden jälkeen. Tässä vaiheessa moni harkitsee jälleen myös kuukautissuojan valintaa. Multifluid-kuukautisalushousujen etuna on, että ne imevät kuukautisvuodon ja valkovuodon lisäksi myös pari tippaa pissaa. Tamponin sijaan voi tehdä mieli käyttää sidettä tai kokeilla kuukautisalushousuja tai kuukautiskuppia, joita on saatavana erilaisille vuodoille, aivan kuten siteitäkin. Kuukautiskupin voi myös yhdistää siteeseen tai runsaalle vuodolle tarkoitettuihin kuukautisalushousuihin.
Hormonaalinen ehkäisy ja epäsäännölliset kuukautiset
Kuukautisten epäsäännöllisyys on siis hormonien tekosia – ja niihin vaikuttavat murrosiän, stressin ja raskauden lisäksi myös hormonaaliset ehkäisymenetelmät. Kuukautiset voivat tulla myöhässä tai jopa jäädä pois ehkäisypillerien tai -kapselin, hormonikierukan tai muun hormonaalisen ehkäisyn vuoksi. Niiden sisältämien hormonien tarvitsee nimittäin opetella toimimaan kehosi omien hormonien kanssa. Tämä voi tapahtua nopeasti tai kestää pari–kolme kuukautta. Ole lempeä ja kärsivällinen kehoasi kohtaan, kun se sopeutuu parhaansa mukaan!
Epäsäännölliset kuukautiset vaihdevuosien aikana
Hormoneihin vaikuttavat myös vaihdevuodet ja niitä edeltävät esivaihdevuodet. Vaihdevuosien aikana estrogeenin ja progesteronin eritys hiipuu vähitellen ja ovulaation rytmi muuttuu. Tämä puolestaan muuttaa kuukautiset epäsäännöllisiksi, kunnes ne ennen pitkää loppuvat kokonaan.
Myös keskenmeno voi saada kuukautiset poikkeamaan tavanomaisesta rytmistä, kun keho on ehtinyt jo aloittaa siirtymän kuukautiskierrosta raskauteen.
Kuukautisten muuttuminen epäsäännöllisiksi – milloin hoitoon
On tosiaan olemassa paljon syitä, miksi kuukautiset voivat jäädä pois, myöhästyä tai tulla epäsäännöllisesti: murrosikä, raskaus, stressi, vaihdevuodet, hormonaalinen ehkäisy ja niin edelleen. Useimmiten kuukautiskierto palautuu ennen pitkää uomiinsa. Mahdollisia kuukautisongelmia on silti tärkeää seurata, sillä kuukautisten poisjäännille tai myöhästymiselle voi olla muitakin syitä. Kirjaa ylös, milloin kuukautiset tulevat ja miten runsasta vuoto on (voit myös käyttää Libressen kuukautiskalenteria). Jos kuukautiskierto ei ole palautunut entiselleen kolmessa kuukaudessa, hakeudu lääkäriin, terveyskeskukseen, nuorisovastaanotolle tai neuvolaan tutkimuksia varten! Lisäksi kannattaa käydä gynekologisessa irtosolukokeessa eli papakokeessa ikäryhmäsi suositusten mukaisesti.
Yleisiä Kysymyksiä
-
Epäsäännöllisillä kuukautisilla tarkoitetaan kuukautisvuodon epäsäännöllisyyttä. Muutaman päivän vaihtelu tyypillisestä kierron pituudesta lasketaan vielä säännölliseksi. Jos taas kuukautisten väli on lyhyempi kuin 21 päivää tai pidempi kuin 35 päivää ja/tai vuotopäivien ja vuodon määrä vaihtelee huomattavasti, kuukautiset ovat epäsäännölliset. On yleistä, että kuukautiskierto on ensimmäisinä vuosina epäsäännöllinen hormonien eritykseen liittyvistä syistä. Ei myöskään ole harvinaista, että kuukautiset jäävät pois tai myöhästyvät suurten elämänmuutosten yhteydessä.
-
Kyllä. Stressi, elämänmuutokset, aliravitsemus ja liian raskas liikunta voivat vaikuttaa kuukautiskiertoon.
-
Ensimmäisinä vuosina kuukautisvuoto voi kestää pitkään, jopa viikkoja.
Jos sinulla on tiputteluvuotoa joka päivä, kyse on yleensä hormonitasojen epätasapainosta. Tällöin on otettava yhteys nuorisovastaanottoon, terveyskeskukseen tai gynekologiin.
-
On melko yleistä, että ovulaatio voi aiheuttaa vähäistä ovulaatioverenvuotoa. Tällaista vuotoa ei kuitenkaan ilmene joka kuukausi vaan pikemminkin jossain vaiheessa elämää.
Lääketieteellinen vastuuvapauslauseke
Libressen kätilö on lukenut ja hyväksynyt tällä sivulla olevat tiedot. Artikkelin sisältämä lääketieteellinen tieto on kuitenkin annettu vain tiedotustarkoituksessa, eikä sen perusteella pidä tehdä diagnoosia eikä suorittaa hoitotoimenpiteitä. Keskustele omaan terveydentilaasi liittyvistä asioista aina lääkärin kanssa.