Erittäin kovista kuukautiskivuista kärsivä nainen, jolla on todettu endometrioosi

Faktantarkistus: Amelie Jensnäs Joäng, kätilö

Onko sinulla epätavallisen runsaat kuukautiset ja erittäin kovat kuukautiskivut? Jos vastasit kyllä, on olemassa riski, että sinulla on endometrioosi. Mutta mikä endometrioosi on, ja mitä oireita se yleensä aiheuttaa? Onko sairaus vaarallinen tai perinnöllinen? Entä miten sitä hoidetaan? Täältä saat vastauksia!

Mikä on endometrioosi?

Sana endometrioosi voi olla tuttu, mutta mikä se oikeastaan on? Endometrioosi eli kohdun limakalvon sirottumatauti on erittäin kivulias sairaus. Siinä kohdun limakalvon eli endometriumin (saman limakalvon, joka poistuu kuukautisvuodon mukana) kaltaisia soluja päätyy kohdun ulkopuolelle ja kiinnittyy sinne. Solut alkavat kasvaa vatsaontelossa ja tulehduttavat muita kudoksia, jolloin keho yrittää hankkiutua niistä eroon. Tämä voi olla juuri niin tuskallista kuin miltä kuulostaakin.

Usein endometrioosipesäkkeistä muodostuu kystia tai arpikudosta munasarjoihin, munanjohtimiin, kohdun ulkopinnalle tai mahalaukun, suoliston tai virtsarakon sisäpuolelle. Niitä voi ilmestyä myös muualle elimistöön. Kuukautisten lähestyessä hormonit viestittävät, että kohdun limakalvon on aika poistua kuukautisvuotona. Valitettavasti myös kohdun ulkopuolelle päätyneet kudokset reagoivat tähän ja alkavat vuotaa verta kehon sisälle. Seurauksena on tulehduksia, voimakkaita kuukautiskipuja ja myös runsasta kuukautisvuotoa, kun osa verestä löytää tiensä ulos.

Mikä endometrioosin aiheuttaa?

Syytä, miksi joillekin kehittyy endometrioosi, ei tiedetä. Se on sairaus, jota ei vieläkään ole tutkittu kovin paljon. Elämä etenkin hoitamattoman endometrioosin kanssa voi olla hirvittävän raskasta, mutta vaarallista se ei itsessään ole. Endometrioosi on kuitenkin jossain määrin perinnöllistä, eli riski sen kehittymiselle on suurempi, jos jollakulla suvussasi on se. Endometrioosin riski on suurempi myös, jos sinulla on aiemmin todettu lantion alueen tulehduksia tai niin kutsuttu retrogradinen menstruaatio. Jälkimmäinen on tila, jossa kuukautisvuoto ei päädykään emättimeen vaan valuu munanjohtimien kautta taaksepäin pikkulantioon. Veri sisältää endometriumsoluja, jotka kiinnittyvät vatsaontelon seinämiin ja elimiin. Niistä tulee pesäkkeitä, jotka paksuuntuvat ja vuotavat aina kuukautisten aikaan. Yleisimmin endometrioosi kehittyy teini-iässä muutaman vuoden kuluttua kuukautisten alkamisesta, mutta diagnoosin saamisessa voi mennä vuosia.

Endometrioosi on sukua adenomyoosille – toiselle tulehdukselliselle autoimmuunisairaudelle, jossa endometriumsoluja kasvaa kohdun lihaskudoksen sisään. Endometrioosia muistuttavia oireita voi aiheuttaa myös munasarjojen monirakkulaoireyhtymä PCOS (jota ei luokitella sairaudeksi). Näillä on kuitenkin olennaisia eroja, joista kannattaa lukea lisää.

Endometrioosin oireet

Endometrioosin oireet ovat moninaisia ja voivat vaihdella henkilöstä toiseen. Oireet voivat jäädä myös huomaamatta, ja joskus sairaus ei itse asiassa oirehdi lainkaan. Mutta jos oireita on, ne ilmenevät yleensä kausittain ja pahenevat tasaisin väliajoin. Endometrioosi voi myös muuttua ajan myötä. Alkuun se voi vaivata parina päivänä kuussa, myöhemmin monta kuukautta putkeen. Mahdollisten oireiden luettelo on pitkä – huomaa, että osa niistä voi liittyä myös johonkin muuhun kuin endometrioosiin!

Endometrioosin yleisimmät oireet

  • Kova kipu ennen kuukautisia ja/tai niiden aikana
  • Ovulaatiokipu tai muu kuukautisten välissä ilmenevä kipu
  • Kipu, johon ilman reseptiä saatavat kipulääkkeet eivät auta
  • Nivelkipu ja selkäkipu
  • Runsaat, pitkään kestävät ja joissakin tapauksissa epäsäännölliset kuukautiset
  • Kipu virtsatessa tai ulostaessa, muut virtsatietulehdusta muistuttavat oireet
  • Yhdyntäkipu, joka tuntuu syvällä emättimessä ja vatsassa
  • Ärtyvän suolen oireyhtymää muistuttavat oireet, esimerkiksi vatsan turvotus
  • Veri virtsassa tai ulosteessa kuukautisten aikaan
  • Yleinen sairauden tunne, väsymys, pahoinvointi ja kuumeinen olo
  • Peräsuolen kouristukset
  • Vaikeus tulla raskaaksi
  • Painonnousu

Endometrioosi ja suolisto-oireet

Ikään kuin tulehduksissa ja voimakkaissa kuukautiskivuissa ei olisi tarpeeksi kestämistä, endometrioosi voi aiheuttaa myös ärtyvää suolta muistuttavia oireita. Ärtyvän suolen oireyhtymä eli IBS aiheuttaa vatsa- ja suolistovaivoja, joihin voi liittyä kipuja, ripulia tai ummetusta. Myös endometrioosi voi aiheuttaa kipua ulostaessa, peräsuolen kouristuksia, vatsan turvotusta ja ripulia.

Endometrioosin tutkimukset

Endometrioosi on krooninen sairaus, eli sitä ei valitettavasti voi parantaa. Sen kanssa on vain opittava elämään. Tärkeää on uskaltaa vaatia hoitoa ja hakeutua tutkimuksiin. Diagnoosin saamisessa voi kestää jopa useita vuosia, mutta älä lannistu. Luota omiin tuntemuksiisi. Pidä mielellään kirjaa, miltä sinusta tuntuu ja miten voit – näin terveydenhuollon ammattilaisten on helpompi hahmottaa, miten juuri sinun kehosi käyttäytyy.

Valitettavasti ei ole olemassa mitään erityistä endometrioosin tunnistavaa testiä. Jos epäilet itselläsi endometrioosia, voit saada lähetteen gynekologiseen tutkimukseen ja ultraääni- eli kaikututkimukseen. Joskus endometrioosin tutkimuksena voidaan käyttää myös vatsaontelon tähystystä, jossa voidaan samalla poistaa endometrioosipesäkkeiden muodostamat kystat ja kiinnikkeet.

Endometrioosi ei ole itsessään vaarallinen sairaus, mutta se voi lisätä jonkin verran syövän kehittymisen riskiä. Valitettavasti kohonneen riskin syytä tai sitä, keitä se koskee, ei tiedetä.

Endometrioosin hoito

Kun endometrioosi sitten on todettu, hoidon tavoitteena on oireiden ja kivun lievittäminen ja poistaminen. Itse sairauteen ei ole toistaiseksi parannuskeinoa. Hoito voi olla erilaista eri ihmisillä, mutta keskeisiä menetelmiä ovat kivunlievitys, hormonihoito ja tarvittaessa leikkaushoito.

Kivunlievityksessä käytetään reseptillä ja ilman reseptiä saatavia kipulääkkeitä ohjeiden mukaan. Hormonihoitojen tarkoituksena on estää ovulaatio ja kuukautiset, koska juuri kuukautiset aiheuttavat endometrioosioireita. Estrogeeni pahentaa endometrioosia, ja sen määrä elimistössä vaihtelee kuukautiskierron eri vaiheissa. Sen saamiseksi kuriin aloitetaan usein e-pillerit: joko estrogeenia ja keltarauhashormonia (progestiinia) sisältävät yhdistelmäehkäisypillerit tai pelkkää keltarauhashormonia sisältävät minipillerit. Kolmantena vaihtoehtona ovat GnRH-analogit, jotka lamaavat kohdun estrogeenituotannon lähes kokonaan ja aiheuttavat vaihdevuosien kaltaisen tilan. Voi olla hyvä muistaa, että eri hormonihoitojen teho vaihtelee ihmisestä toiseen, koska jokaisen keho reagoi niihin omalla tavallaan.<(p>

Endometrioosi ja raskaus

Ikävä kyllä endometrioosiin liittyy paljon myyttejä ja harhaluuloja. Yksi yleisimpiä väärinkäsityksiä liittyy lapsettomuuteen: luullaan, että endometrioosi estää raskauden. Luonnollisesti raskaaksi tuleminen voikin olla vaikeampaa ja/tai raskautta joudutaan yrittämään kauemmin, mutta lopulta kolme neljästä endometrioosia sairastavasta saa lapsen. Tarvittaessa raskaus voidaan saada alulle niin kutsutulla IVF-hoidolla. Ei tiedetä varmasti, miksi endometrioosi vaikeuttaa raskaaksi tulemista. Mahdollisia selityksiä ovat esimerkiksi nämä:

  • Endometrioosi voi aiheuttaa munanjohtimiin kiinnikkeitä ja tukkeumia, jolloin munasolu ei ehkä pääse kulkemaan niitä alas ja hedelmöittymään.
  • Endometrioosin aiheuttama tulehdus voi heikentää munasolujen laatua tai haitata alkion kiinnittymistä.

Yleinen harhaluulo on myös, että raskaus voisi parantaa endometrioosin – tämä ei todellakaan pidä paikkaansa! Joillakin oireet häviävät raskauden ajaksi, toisilla ne pahenevat. Entä voiko endometrioosi kehittyä raskauden jälkeen? Raskaus itsessään ei voi aiheuttaa endometrioosia, mutta joskus se voi pahentaa oireita. Lopuksi on hyvä tietää, että sektioon saattaa liittyä suurempi endometrioosin kehittymisen riski, mutta tämä on harvinaista.

Endometrioosi ennen vaihdevuosia ja niiden aikana

Mitä endometrioosille tapahtuu vaihdevuosien alkaessa? Kuten edellä todettiin, endometrioosi on hyvin tiiviisti yhteydessä hormonitasoihin. Vaihdevuosien alkaessa elimistön luonnollinen hormonituotanto vähenee, ja tämän vuoksi endometrioosin oireet yleensä hellittävät tai jopa katoavat. Ei kuukautisia, ei oireita.

Miten endometrioosikipua hoidetaan?

Joidenkin tutkimusten mukaan lääke- ja leikkaushoidon lisäksi myös tulehdusta vähentävä ruokavalio voi lievittää oireita. Ei kuitenkaan voida taata, että jokin tietty ruokavalio tehoaisi.

Vanliga frågor

Upptäck mer

Liity jäseneksi – saat 10% alennusta!

Club Libressen jäsenenä saat kuukautiskiertoon liittyviä vinkkejä ja neuvoja ja kuulet ensimmäisten joukossa tuoteuutuuksista, kilpailuista ja kampanjoista. Lisäksi saat 10% alennusta kuukautisalushousuista ja kuukautiskupeista verkkokaupassamme!

Lääketieteellinen vastuuvapauslauseke

Libressen kätilö Amelie Jensnäs Joäng on lukenut ja hyväksynyt tällä sivulla olevat tiedot. Artikkelin sisältämä lääketieteellinen tieto on kuitenkin annettu vain tiedotustarkoituksessa, eikä sen perusteella pidä tehdä diagnoosia eikä suorittaa hoitotoimenpiteitä. Keskustele omaan terveydentilaasi liittyvistä asioista aina lääkärin kanssa.