Näin selviät murrosiästä (ja kuukautisista) muutamalla helpolla keinolla
Nousit ylös sängystä väärällä jalalla. Kuukautiset ovat runsaimmillaan. Ja tietysti sääennusteen mukaan sataa koko viikon. Säätä et voi muuttaa, mutta saat tässä muutamia tosi hyviä vinkkejä, joiden avulla olo paranee, vaikka olisi mikä aika kuukaudesta tahansa.
Tunteiden käsittely
Nuku enemmän
Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta on hämmästyttävää, miten helposti unohdamme pitää huolta arkisista asioista, etenkin väsyneinä. Unirytmi muuttuu murrosiässä monestakin syystä.
Syynä voi olla kokeiden tai kaverin tai perheenjäsenen kanssa käydyn riidan aiheuttama stressi. Myös käynnissä olevat fyysiset muutokset voivat olla syynä siihen, että haluat todennäköisemmin mennä nukkumaan – ja herätä – myöhemmin (mikä ei ole kivaa, kun kouluaamuisin pitää kuitenkin herätä aikaisin). Olipa syy mikä tahansa, on tieteellinen tosiasia, että teinit tarvitsevat enemmän unta kuin pienet lapset.
Jos et saa nukuttua riittävästi, älä soimaa itseäsi. Kokeile, mikä sopii juuri sinulle. Tosin tähtääminen samoihin nukkumaanmeno- ja heräämisaikoihin voi saada ihmeitä aikaan ja olon paljon pirteämmäksi. Kokeile rentoutumista ennen nukkumaanmenoa. Voit vaikka käydä kylvyssä, lukea kirjaa tai katsoa TV:tä perheen kanssa. Aivot pystyvät lepäämään yöllä paremmin, kun jätät kaikki näytöt ja ruudut pois yöpöydältä, vaikka se voikin olla hankalaa, jos pelkäät jääväsi paitsi jostain somessa. Ajattele unta kuitenkin vaikkapa lahjana itsellesi.
Syöminen
Johtuuko se kaamea hampurilaishimo keskellä yötä jotenkin hormoneista – vai parin sentin kasvusta muutaman kuukauden sisällä? Kukaan ei oikein tiedä.
Vain se tiedetään, että keholle on annettava riittävästi ravintoa murrosiässä, jotta keho olisi vahva ja aivot terävät tarpeen mukaan.
Huolehdi siis nukkumisaikojen lisäksi säännöllisistä ruoka-ajoista. Äläkä turhaan kainostele sekoittelua. Kana ja ranskalaiset voivat olla ihan huippuhyvä yhdistelmä, mutta kasvikset saa syötyä mainiosti esim. wokissa, fajitaksessa tai nuudeleiden kanssa. Saat vähän vaihtelua aterioihin.
Ruokahalu tietenkin vaihtelee kierron päivien mukaan. Kuuntele siis vatsaasi. Sudennälkään kannattaa syödä enemmän, mutta älä pakota itseäsi syömään lautasta tyhjäksi, jos olo tuntuu jo kylläiseltä. Juo myös säännöllisesti vettä. Joskus tuntuu siltä, että on nälkä – vaikka itse asiassa onkin kyseessä nestehukka.
Urheilu
Sinun ei välttämättä tarvitse lähteä salille hikoilemaan ja venyttelemään. Kävele puistossa, mene uimahalliin tai rannalle uimaan tai tanssi vaikka omassa huoneessasi. Tästä saattaa löytyä juuri oikea lääke energiavajeeseen tai alakuloisuuteen. Ja silloin kun olet liiankin täynnä energiaa, se auttaa kuluttamaan liiat pois.
Olet ehkä kuullut, että liikunta ei ole hyväksi kuukautisten aikaan. Itse asiassa asia on juuri päinvastoin. Liikunnan on tieteellisesti todistettu olevan hyväksi. Lue lisää asiasta täällä.
Kokeile erilaisia juttuja, niin huomaat, mikä toimii juuri sinulle. Lyöt kaksi kärpästä samalla iskulla, kun voimistat kehoasi ja siivoat samalla hämähäkinseitit aivojen nurkista.
Mikä täällä haisee?
Murrosiässä ominaistuoksusi voi muuttua, etenkin kainaloissa ja nivusalueella. Hajujen voimakkuus voi vaihdella, mutta ei niitä silti kannata hävetä. Haluat varmaan käydä suihkussa useammin kierron tietyssä vaiheessa, etenkin, jos urheilet paljon.
Murrosikä on hyvä hetki ottaa käyttöön yksinkertainen hygieniarutiini (ihan samalla tavalla kuin harjaat hampaat kaksi kertaa päivässä, yleensä ilman että edes ajattelet sitä). Neuvomme täällä, miten emätinalue kannattaa pestä.
Tunnen olevani likainen kuukautisten aikaan. Miksi?
Kuukautisvuoto ei tarkoita sitä, että olisit likainen. Verenvuoto tosin voi olla ennakoimatonta ja tahrata ikävästi pikkuhousut ja lakanat. Vuoto voi myös olla mustaa, ruskeaa, punaista tai hyytynyttä. Älä silti kuuntele ketään, joka väittää veren olevan inhottavaa. Kuukautiset ovat luonnollinen ja normaali osa elämää, eikä ketään olisi tällä planeetalla ilman niitä.
Kuukautissuojat tuntuvat ihan vauvan vaipoilta.
Pidä rakkaasi (sekä ihmiset että asiat) lähellä
Puhuminen kannattaa
• Jäätelön ostaminen kuumana kesäpäivänä ei kaduta ikinä. Sama pätee ongelmista puhumiseen läheisen kanssa.
• Äiti voi olla hyvä tuki. Hän on kokenut saman kuin sinä, ja melko varmasti hänellä on ollut myös samanlaisia tunteita kuin sinulla nyt. Lähtekää vaikka autoajelulle tai kävelylle kahdestaan, katselkaa yhdessä Salkkareita – kun olette kaksin, voit kertoa siitäkin, mikä sinusta tuntuu nololta.
• Kirjoita etukäteen muistiin, mistä haluat jutella. Saatat tunteiden myllätessä unohtaa, mitä halusitkaan sanoa. Jos haluat jollain tavalla tukea, auta äitiäsi kertomalla hänelle, mitä tarvitset.
• Jos äiti ei ole paikalla, juttele jonkun kanssa, johon luotat täysin. Se voi olla sisarus, isä, hyvä kaveri tai koulun terveydenhoitaja tai kuraattori. Joskus et tarvitsekaan neuvoja, vaan kuuntelijan.
• Ja muista, että kaverit ja perheenjäsenet pyytävät ajallaan sinun apuasi. Älä siis huolehdi siitä, että heillä ei olisi aikaa sinulle.