Kuukautiskierron vaiheet ja kuinka hormonit vaikuttavat
On päivä yksi ja kuukautisesi alkavat. Olet ehkä nyt niin väsynyt, että ajatus leivän paahtamisesta saa sinut painamaan torkkua. Kaksi viikkoa myöhemmin mielesi on piristynyt eikä elämä olekaan niin kurjaa kaikesta huolimatta. Kuulostaako tutulta? Hormonitasot vaihtelevat kuukautiskierron vaiheiden aikana, mikä vaikuttaa siihen, mitä teet ja miltä olosi tuntuu. Tutustutaan nyt siihen, mitä voimme odottaa ja miksi!
Tämä on kuukautiskierto
Kuukautiskierto on vaihe, joka ulottuu kuukautisten ensimmäisestä päivästä seuraavien kuukautisten ensimmäiseen päivään. Keskimääräinen kuukautiskierto kestää 28 päivää laskettuna siitä päivästä, kun kuukautisesi alkavat siihen asti, kun seuraavat kuukautisesi alkavat. Mutta kaikki välillä 21–41 päivää on normaalia. Vinkki: Kuukautiskalenteri/sovellus voi auttaa, jotta voit nopeasti ja helposti tarkistaa, milloin on taas kuukautisten aika!
Kuukautiskierto koostuu neljästä vaiheesta, jolloin kehossa tapahtuu eri asioita. Aina siitä, kun kohdun limakalvo paksuuntuu siihen, kun munasolu irtoaa, valkovuoto lisääntyy (ylimääräinen pikkuhousunsuoja on aina hyvä olla mukana laukussa), ja siihen kun kohdun limakalvo poistuu kuukautisten yhteydessä ja imeytyy siteeseen. Tai kuukautisalushousuihin – täydelliset epäsäännöllisiin kuukautisiin tai kun haluat varman suojan jopa 12 tunniksi! Hormonit saavat tämän kaiken tapahtumaan kehossamme, mutta se mitä et ehkä tiedä on se, miten ne vaikuttavat oloomme ja toimintaamme. Tutustutaan siis asiaan!
Hormonien vaikutus kuukautiskierron eri vaiheisiin
Kuukautiset ovat arvaamattomat. Ne eivät vain vaikuta siihen, miltä olosi tuntuu, vaan niillä on myös suuri vaikutus siihen, kuinka paljon sinulla on energiaa, millainen keskittymiskykysi on, kuinka nälkäinen olet ja (yllättävää kyllä) kuinka paljon sinulla on voimaa. On siis täysin normaalia, että kaikki nämä asiat vaihtelevat kuukautiskiertosi aikana, kun hormonit menevät ja tulevat!
Päivät 1–7, joita kutsutaan myös kuukautisiksi
Hei, kuukautiset ja heippa, estrogeeni! Estrogeenitasomme on matalimmillaan sinä päivänä, jolloin kuukautiset alkavat, joten älä ylläty, jos sinulla ei ole energiaa. Kuukautiskipu voi muistutella ensimmäisinä päivinä, rinnat voivat tuntua tavallista aremmilta ja raskaammilta, ja voit tuntea olosi hieman väsyneeksi, hermostuneeksi tai helposti ärtyväksi.
Ajan myötä estrogeenitasosi nousee, mikä voi tehdä mielesi terävämmäksi ja keskittyneemmäksi. Sinulla on tällöin energiaa saada tärkeitä asioita tehdyksi!
Muista kuunnella kehoasi kuukautisten aikana – kun olet väsynyt, lepää. Kun olet nälkäinen, syö. Ja kun haluat puhua tunteistasi, tee niin! Nämä voivat kuulostaa todella yksinkertaisilta asioilta, mutta meillä on joskus tapana unohtaa nämä ja ne voivat vaikuttaa oloomme.
Päivät 8–13, joita kutsutaan myös follikulaarivaiheeksi
Onko energiatasosi huipussaan kuukautisten jälkeen? Siitä voit kiittää nousevia estrogeeni- ja progesteronitasojasi! Myös seksihalut saattavat lisääntyä. Yhtäkkiä saatat kiinnittää tavallista enemmän huomiota ihmiseen, jota olet aiemmin tuskin huomannut.
Ja jos olet sanonut itsellesi, ettet selviydy jostakin – tulossa on päivät, jolloin voit todellakin tuntea pystyväsi siihen! Hyödynnä tämä kuukautiskierron vaihe tehdäksesi jotain, johon sinulla ei ollut aiemmin riittävästi itseluottamusta – riippumatta siitä, onko kyse uusien ystävien löytämisestä, ilmoittautumisesta kilpailuun tai projektin aloittamisesta. Mutta ota rauhallisesti – hormonit saattavat myös aiheuttaa ahdistusta. Ympäröi siis itsesi ihmisillä, joihin luotat, jätä kofeiini ja tee matalan intensiteetin treeni (ui, joogaa jne.) pitääksesi huolet poissa.
Päivät 14–15, joita kutsutaan myös ovulaatioksi
Estrogeenitasosi laskee ja voit tuntea olosi välinpitämättömäksi. Tämä (yhdessä nousevan progesteronitason kanssa) voi kuluttaa energiatasoja, joten ole lempeä itsellesi ja ota tavallista rauhallisemmin. Estrogeenin nopea lasku voi häiritä myös untasi, koska hormoni sisältää unta säätelevää serotoniinia. Yritä kuitenkin olla huolestumatta. Olet inhimillinen ja kuten muutkin, koet ylä- ja alamäkiä ja kaikkea siltä välitä. Joskus voi olla vain hyvä sulkea ulkomaailma pois mielestä, mennä kylpyyn, jutella ystävän kanssa tai katsoa elokuva tai koko sarja yhdellä istumalla.
Ovulaation lopussa hormonitasosi nousevat jälleen ja tasoittuvat, jolloin tunnet usein olosi rauhalliseksi ja hyvinvoivaksi.
Ovulaatio on suuri tapahtuma, mikä tarkoittaa, että mahdollisuutesi tulla raskaaksi (jos harrastat suojaamatonta seksiä) on nyt suurimmillaan.
Päivät 16–28, joita kutsutaan myös luteaalivaiheeksi
Osa kutsuu tätä PMS-viikoksi (premenstruaalioireyhtymä), minkä vuoksi olemme usein erityisen huonolla tuulella. Estrogeenitaso on laskenut ovulaation jälkeen, mutta nousee jälleen hieman.
Hormonimuutosten vuoksi mielialasi voi järkkyä – älä hämmästy, jos yhtäkkiä ärsyynnyt, kun ystäväsi syö (vaikka se ei ole sinua aiemmin häirinnyt) tai kun yhtäkkiä alat huutaa, kun keskustelet siskosi kanssa. Myös painosi saattaa nousta nesteen kertymisen vuoksi. Neste poistuu, kun seuraavat kuukautisesi alkavat.
Tavallisia kysymyksiä ja vastauksia hormoneista ja kuukautiskierrosta:
-
Follikulaarivaiheen (n. päivät 8–13) aikana estrogeenitasosi nousee ja monet kokevat voivansa paremmin sekä fyysisesti että psyykkisesti.
-
Viikkoa ennen kuukautisten alkua.
-
Ovulaation aikana. Tämä on luonnollinen reaktio, koska siittiö voi hedelmöittää munasolun (jos ei käytä ehkäisyä seksin aikana, kuten kondomia) ja tulee raskaaksi.
-
Rintojen arkuus liittyy kehon estrogeenitason nousuun. Ennen ovulaatiota sekä kuukautisten aikana tämä on yleinen oire.
Jos voit huonosti pidemmän aikaa
On vaikea hallita kaikkea, mitä kehossa tapahtuu ja mitä hormonaaliset muutokset voivat tehdä psyykelle, mutta on olemassa keinoja, jotka auttavat meitä voimaan paremmin. ”Oma aika”, jolloin voit tehdä rakastamiasi asioita tai mikset puhuisi jonkun luottohenkilösi kanssa saadaksesi tukea ja muita näkökulmia? Muista, että tuntemuksesi ovat täysin aitoja riippumatta siitä, että hormonit saattoivat vaikuttaa niihin. Ihmisillä on ylä- ja alamäkiä ja he kokevat hormonaalisia muutoksia ja tunne-elämän vaihteluita. Voit kuitenkin olla varma siitä, että kaikki kokemasi on normaalia – aina epäsäännöllisistä kuukautisista (stressi voi tehdä kummallisia asioita kuukautiskierrollemme) siihen, että tunnet olosi surulliseksi. Jos voit huonosti pidemmän aikaa, esimerkiksi useamman viikon tai kuukauden ajan, sinun täytyy kuitenkin ottaa yhteyttä terveyskeskukseen tai psykologiin. Muista, että on aina ihmisiä, jotka voivat auttaa sinua eikä sinun tarvitse koskaan käsitellä huoliasi yksin! Kun opit lisää kehostasi, voit ymmärtää paremmin, mitä käyt läpi ja voit paremmin.
Jos haluat oppia lisää kuukautisista ja hormoneista, voit lukea lisää mitä kuukautiset ovat ja puberteetista (ja kuukautisista).
Lääketieteellinen vastuuvapauslauseke
Libressen kätilö on lukenut ja hyväksynyt tällä sivulla olevat tiedot. Artikkelin sisältämä lääketieteellinen tieto on kuitenkin annettu vain tiedotustarkoituksessa, eikä sen perusteella pidä tehdä diagnoosia eikä suorittaa hoitotoimenpiteitä. Keskustele omaan terveydentilaasi liittyvistä asioista aina lääkärin kanssa.