Kuva noin 30-vuotiaasta naisesta, jolla on hyvä itsetunto

Valitettavan monella on joskus vaikeuksia arvostaa itseään. Mutta mitä heikko itsetunto oikeastaan tarkoittaa ja miten sitä voi vahvistaa?

Mitä itsetunto on?

Itsetunto eli omanarvontunto on yleinen käsitys itsestä ja omasta arvosta. Terve itsetunto on sisäinen tunne, että kelpaat ja sinut hyväksytään juuri sellaisena kuin olet – suorituksistasi huolimatta. Tämä tarkoittaa, että arvostat itseäsi yhtä paljon, vaikka epäonnistuisit tai nolaisit itsesi.

Itsetunto on helppo sekoittaa itseluottamukseen, mutta ne ovat eri asioita. Itseluottamus nimittäin liittyy siihen, mitä teet, miten hyvin suoriudut ja miten uskot selviäväsi eri tehtävistä ja tilanteista. Tämä usko omaan itseen ja omiin kykyihin on ehdottomasti yhteydessä itsetuntoon, mutta se voi siis liittyä suoraan tiettyihin tilanteisiin. Itsetunto puolestaan on syvemmällä ihmisen sisimmässä.

Heikon itsetunnon merkit ja oireet

Kuten useimmat asiat elämässä, myös itsetunto vaihtelee. Välillä katsomme peiliin positiivisin silmin, välillä siellä on vaikea nähdä mitään hyvää. Jos jälkimmäinen tunne jää päälle, itsetuntosi voi olla huono. Tyypillisiä merkkejä ovat esimerkiksi nämä:

  • Vaikeus antaa omia virheitä anteeksi.
    Erehtyminen on inhimillistä. Jos itsetunto on hyvä, on yleensä suhteellisen helppo karistaa epäonnistumiset harteilta ja jatkaa elämää yhtä kokemusta rikkaampana. Virheisiin kiinni jääminen ja epäonnistumisissa vellominen voi kieliä heikosta itsetunnosta.
  • Tyytymättömyys omaan ulkonäköön.
    Huonoon itsetuntoon voi liittyä kehonkuvan vinoutumista. Kyvyttömyys nähdä peilissä mitään hyvää – sitä, minkä muut näkevät sinussa – on selvä merkki heikosta itsetunnosta.
  • Vaikeus ottaa vastaan kritiikkiä.
    Jos olet itse ankarin arvostelijasi, muiden kritiikki ja vastoinkäymiset tekevät erityisen kipeää. Heikko omanarvontunto saa ihmisen herkästi suurentelemaan kommentteja, jotka eivät ole pelkästään positiivisia. Ne tuntuvat todisteilta omasta kelvottomuudesta.
  • Muiden mielipiteiden murehtiminen ja tunne, että on jumissa eikä voi muuttaa mitään elämässä.
  • Suurempi huomaavaisuus muita kuin itseä kohtaan.
    Itsetunto-ongelmat voivat ilmetä miellyttämisen haluna, sillä kehut lämmittävät erityisen paljon (ja niitä on usein tarjolla, kun ilahduttaa muita). Pitkällä aikavälillä tästä kuitenkin seuraa omien tarpeiden laiminlyönti, joka saattaa johtaa vähitellen itseinhoon.
  • Vaikeus nähdä omia hyviä puolia.
    Meissä kaikissa on sekä hyviä että huonoja puolia, mutta kun itsetunto on heikko, niitä on vaikea nähdä itsessä. Sen sijaan itseä tulee toistuvasti verrattua muiden parhaisiin puoliin – ja tulos näyttää huonommalta ja vähemmän arvokkaalta. On myös helppo jäädä kiinni ajatuksiin omasta huonoudesta ja kadehtia muita.

Itsetunto on tärkeä osa hyvinvointia! Hieman jäljempänä tällä sivulla on vinkkejä itsetunnon vahvistamiseen. Jos voit huonosti ja tarvitset apua itsetunnon parantamiseen, voit hakeutua pätevän ammattilaisen kuten psykologin tai psykoterapeutin vastaanotolle. Heillä on koulutusta ja kokemusta itsetunto-ongelmien kanssa painivien auttamisesta ja negatiivisten ajatusmallien purkamisesta. Terapiaan ja muihin keinoihin perustuva ammattiapu voi auttaa sinua rakentamaan positiivisempaa omakuvaa. Voit hakea keskusteluapua myös esimerkiksi nuorisovastaanoton kuraattorilta tai muilta ammattilaisilta.

Kuva noin 30-vuotiaasta naisesta, joka halaa itseään

Heikon itsetunnon yleisiä syitä

Itsetuntoa heikentäviä tekijöitä voi olla monenlaisia. Esimerkiksi lapsena koettu kiusaaminen tai liiallinen arvostelu jättää jälkensä. Aina ei suinkaan tarvitse mennä lapsuuteen saakka, vaan myös nykyhetken tapahtumilla on suuri vaikutus. Esimerkiksi työpaikan menetys tai välirikko jonkun kanssa ja kyseisen ihmissuhteen menetys voi kolhia itsetuntoa pahasti.

Miten voin vahvistaa itsetuntoani?

Huonon itsetunnon ainoa hyvä puoli on, että sitä voi vahvistaa. Kun noidankehä murtuu, opit näkemään itsesi uusin silmin! Salaisuus on opetella katsomaan itseään samoin kuin katsoisi ystäviään, sillä heitä on huomattavasti vaikeampi arvostella kuin itseä. Hyvä ensimmäinen askel on siis koettaa nähdä itsensä parhaan kaverin silmin. Kun ääni takaraivossasi sanoo, ettet ole tarpeeksi hyvä, kysy sanoisitko tai ajattelisitko noin rakkaasta ystävästä. Koeta lisäksi harjoitella seuraavia asioita:

  • Pidä huolta itsestäsi. Syö, nuku, harrasta liikuntaa ja tee asioita, joista nautit.
  • Kokeile säännöllisesti uusia asioita ja huomaa pystyväsi niihin!
  • Vietä aikaa ihmisten kanssa, joiden seurassa viihdyt ja tunnet olosi turvalliseksi.
  • Vähennä sosiaalisen median käyttöä ja muita asioita, jotka saavat sinut tuntemaan itsesi arvottomaksi tai voimaan pahoin.
  • Älä vertaa itseäsi muihin!

Jos tarvitset apua itsetunnon parantamiseen, voit hakeutua pätevän ammattilaisen kuten psykologin tai psykoterapeutin vastaanotolle. Terapiaan ja muihin keinoihin perustuva ammattiapu voi auttaa sinua rakentamaan positiivisempaa omakuvaa ja voimaan paremmin. Myös esimerkiksi nuorisovastaanotolla on tarjolla keskusteluapua.

Kuva kahdesta noin 30-vuotiaasta ystävyksestä, jotka kannustavat toisiaan

Heikko itsetunto murrosiässä

Jopa kaikkein itsevarmin tuntemasi ihminen on joskus tuntenut itsensä arvottomaksi. Vaikka pohjalla olisi vankka itsetunto (joka rakentuu jo lapsuudesta saakka läheisiltä saadun rakkauden, kunnioituksen, vapauden tunteen ja luottamuksen kautta), se horjuu silti aika ajoin. Monelle näin käy murrosiässä. Silloin aivoissa tapahtuu valtavasti muutoksia, hormonit myllertävät ja tunteet kuohuvat – usein vieläpä samaan aikaan. Tällöin ei todellakaan ole helppo katsoa itseään ja tuntea kelpaavansa juuri sellaisena kuin on. Onneksi vinkit parempaan itsetuntoon voivat helpottaa oloa – katso ne edeltä!

Yleisiä Kysymyksiä

Lääketieteellinen vastuuvapauslauseke

Libressen kätilö on lukenut ja hyväksynyt tällä sivulla olevat tiedot. Artikkelin sisältämä lääketieteellinen tieto on kuitenkin annettu vain tiedotustarkoituksessa, eikä sen perusteella pidä tehdä diagnoosia eikä suorittaa hoitotoimenpiteitä. Keskustele omaan terveydentilaasi liittyvistä asioista aina lääkärin kanssa.