Intiimihygienia – eli näin peset alapääsi!
Pitääkö intiimialue pestä erilailla kuin muu keho? Kuinka usein pitää peseytyä, onko pesu tarpeellista ja riittääkö siihen pelkkä vesi?
Parasta intiimialueessasi on se, että se on sinun omasi ja voit hoitaa sitä juuri haluamallasi tavalla. Sinun vulvasi on ainutlaatuinen, ja juuri sinä tiedät, mitä intiimialueesi tarvitsee voidakseen hyvin. On kuitenkin asioita, jotka koskevat jokaista alapäätä. Ne kaikki nimittäin tarvitsevat hieman rakkautta, huolenpitoa ja pesuapua.
Kuinka usein alapää pitäisi pestä?
Muista, että alapää pitäisi pestä joka päivä. Sinun on pestävä häpyhuulten välit aina häpykummulle saakka, nivuset ja takapuoli. Vaginan sisäpuolta taas ei saa pestä – se on itse asiassa kiellettyä – jotta emättimen pH-tasapaino ei häiriinny, puhumattakaan siitä, että tekisit silloin valkovuodon työt. Peseminen liian usein voi saada herkän ihon ärtymään ja kuivumaan. Jos taas alapään pestään liian harvoin, on eri bakteerien liiankin helppoa kasvaa emättimessä. Kohtuus onkin parasta, ja tässä tapauksessa kohtuus tarkoittaa siis kertaa päivässä.
Voiko alapään pestä saippualla?
Alapää tulee pestä siis kerran päivässä, mutta pitääkö pesuun käyttää jotakin ainetta, kuten saippuaa, öljyä, vettä tai jotain ihan muuta? Asia on näin: mikään ei ole väärin, mutta oikein pesemiselle on olemassa eri asteita. Saippuan käyttö pesuun on yleensä huono idea, koska sen pH-arvo on noin 9, ja kaikki pH-arvoihin tutustuneet tietävät, että liian korkea pH-arvo sekoittaa luonnollista pH-tasapainoa ja saattaa aiheuttaa ongelmia, kuten kutinaa ja kuivuutta. Veden pH-arvo on 7, joten se on parempi vaihtoehto, mutta jos intiimialueesi on kovin herkkä, voi sekin olla liian korkea pH-pitoisuus. Vedellä on myös vaikea pestä pois siemennestettä ja kondomien liukastusaineiden jäämiä. Öljy on siinä mielessä paras vaihtoehto, sillä se luo intiimialueelle ikään kuin ohuen kalvon, joka pitää kosteuden sisällään. Öljy ei kuitenkaan varsinaisesti pese, ja sen pH-arvo on eri kuin alapääsi. Niinpä vauvaöljy, kookosöljy ja manteliöljy – sekä kaikki muut tarjolla olevat öljyt – eivät ehkä ole aivan täydellisiä valintoja herkälle iholle. Mieto intiimipesugeeli, jonka pH-arvo on sopiva, pesee tehokkaasti ja auttaa sinua pitämään kaikki bakteerit tyytyväisinä.
Tilanne on siis aivan sama kuin muunkin vartalon kanssa. On täysin yksilöllistä, mistä kukin pitää ja mikä kullekin toimii! Kasvojen iholle on tarjolla kosteusvoiteita, seerumeitaa sekä kasvovesiä, ja niitä on olemassa kaikille eri ihotyypeille ja olosuhteille. Meidän pitäisikin suhtautua alapäähämme vähän samaan tapaan: kaikki pitävät eri asioista. Se, mikä sopii itselle, ei välttämättä ole täydellinen ratkaisu muille.
Pitääkö emättimen sisäpuoli pestä?
Nostamme tämän kysymyksen esille, sillä et ehkä tiennyt, että on todella tärkeää, että ET pese emätintä, vaginaa, pimppiä– tai miksi sitä sitten kutsutkin – sisäpuolelta! Se, että suihkuttaa vettä tai jotakin muuta emättimeensä, on sama kun toivoisi kaikkein ongelmallisinta tilannetta. Emättimen/ vaginan/pimpin pesuun pätee sama sääntö kuin muuhunkin kroppasi sisäpuolella olevaan – se pitää huolen itse itsestään. On siis parasta vain antaa sen olla ja luottaa siihen, että valkovuoto hoitaa tehtävänsä. Se on paras asian hoitamisessa! Nyt ihmettelet, emmekö me juuri puhuneet pesemisestä?!? Niin toki teimmekin, mutta kun puhumme pesusta, puhumme vulvasta eli sukuelinten ulkoisista osista, jotka eivät puhdista itse itseään. Hankalaa? Ei hätää, me autamme sinua, ja täältä voit lukea hieman lisää anatomiasta.
Miten käytän intiimipyyhkeitä?
Ajattele, että intiimialueen puhdistuspyyhkeet ovat kuin ystäväsi, kun haluat pestä vulvan, mutta sinulla ei ole käytössäsi bideesuihkua eikä juoksevaa vettä tai sinusta tuntuu muuten siltä, ettei suihkussa käyminen onnistu etkä halua levitellä haarojasi pesualtaan vieressä. Intiimipyyhkeiden käyttö on pikapesu, joka puhdistaa ja ylläpitää herkän intiimialueen pH-tasapainoa. Tämä voi olla tarpeen esimerkiksi kuukautisten aikana tai jos olet erityisen herkkä ja kaipaat ylimääräistä pesua. Tai ehkä olet juuri treenannut, mutta et ole menossa suihkuun aivan heti, ja haluat estää hikeä ruokkimasta bakteereja. Intiimipyyhkeiden käyttö käy myös seksin jälkeen (onnittelut hauskanpidosta!), jos ja kun et halua vielä raahautua suihkuun. On siis olemassa monia tilanteita, joissa kannattaa pitää mukana intiimipyyhkeitä ihan vain varmuuden vuoksi.