Naisia keskustelemassa kuukautisista ja kuukautiskierrosta Libressen kuukautiskalenterin pohjalta.

Pysy perillä menkoistasi kuukautiskalenterimme avulla

Kuukautiset ovat yleensä kerran kuussa (noin 28–30 päivän välein), mutta monesti kierto voi olla epäsäännöllinen. Ovulaation eli munasolun irtoamisen ja menkkojen alkamisen tarkkaa ajankohtaa ei siis aina ole helppo ennakoida. Kuukautiskalenteri voikin olla hyödyllinen apuväline kierron seuraamisessa. Kuukautiskalenterimme auttaa ennakoimaan menkkojen alkamisen ja pysymään paremmin perillä kehon luonnollisesta kierrosta.

Päivämäärä, jolloin kuukautiset viimeksi alkoivat ja vuoto oli jatkuvaa tiputtelun sijaan

Milloin kuukautisesi viimeksi alkoivat?

Voit laskea keskimääräisen keston viimeisten kolmen kuukauden ajalta

Kuinka monta päivää kuukautisesi tavallisesti kestävät?

Aika kuukautisten alkamisesta seuraavien kuukautisten alkamiseen – summittainen keskiarvo riittää

Kuinka pitkä kuukautiskiertosi on?

Kuukautiskalenterimme antamat tulokset eivät välttämättä ole sataprosenttisen tarkkoja, sillä jokainen keho ja kierto on erilainen

Kuukautiskiertosi

  • ennen kuukautisia
  • kuukautisten aikana
  • kuukautisten jälkeen
  • ovulaatio
  • Ennen kuukautisia Kuukautisia edeltävät päivät, jolloin PMS-oireita saattaa esiintyä. Opi ymmärtämään PMS-oireita

    Kuukautisten aikana Kierron alussa vuoto alkaa, kun kohdun limakalvo poistuu

    Kuukautisten jälkeen Verenvuoto on pääsääntöisesti päättynyt, mutta niukkaa vuotoa voi vielä esiintyä

    Ovulaatio Tässä vaiheessa munasolu irtoaa munasarjoista, ja valkovuoto saattaa olla runsaampaa

Kuukautiskalenterimme antamat tulokset eivät välttämättä ole sataprosenttisen tarkkoja, sillä jokainen keho ja kierto on erilainen

Kuukautiskierron vaiheet

Milloin kuukautiskierto alkaa? Kierto alkaa, kun kuukautiset alkavat ja vuoto on säännöllistä, joskin sitä ennen voi esiintyä tiputtelua (välivuotoa).

Kuukautiskierto jakautuu eri vaiheisiin. Ensimmäinen on menstruaatio, joka siis tarkoittaa yksinkertaisesti niitä päiviä, jolloin sinulla on kuukautiset. Pohditko, mistä veri tulee ja miksi sitä on niin paljon? Kuukautisten aikana kohdun limakalvo poistuu kohdunkaulan ja lopulta emättimen kautta, ja vuodon mukana tulee verta. Kuukautisvuoto kestää yleensä kolmesta viiteen päivää. Vaikka vuoto tuntuisi hyvinkin runsaalta, tavallisesti sitä kertyy vain 30–80 millilitraa. Lue lisää artikkelistamme Kuinka paljon verta voi vuotaa kuukautisten aikana?

Kuukautisten aikana ja niiden loppua kohden keho alkaa valmistautua munasolun irtoamiseen siirtymällä munarakkulan kypsymisvaiheeseen. Silloin kohdun limakalvo paksuuntuu, jotta hedelmöittynyt munasolu voi kiinnittyä siihen. Munasolun irtoamisvaiheessa (noin 14 päivää ennen kuukautisia) munasarjoista vapautuu munasolu, joka kulkeutuu jommankumman munanjohtimen kautta kohtuun. Jos munasolu kohtaa siittiön, se hedelmöittyy, ja voit tulla raskaaksi. Jos munasolu ei hedelmöity, kohdun limakalvo on tarpeeton ja poistuu, jolloin kierto alkaa alusta. Munasolun irtoamisen jälkeen vuorossa on keltarauhasvaihe, joka on kuukautiskierron viimeinen (ja pisin) vaihe. Jos munasolu on hedelmöittynyt, se kiinnittyy kohtuun.

Kuukautiskierron pituus on keskimäärin 28 päivää – mutta ei syytä huoleen, jos se on lyhyempi tai pidempi. Kierron pituus voi olla 21–35 päivää, ja vaihtelua voi esiintyä enemmänkin. Monilla naisilla kierron pituus vaihtelee kuukaudesta toiseen. Monesti kierto on hieman pidempi nuorena ja lyhenee iän myötä.

Jos haluat lisätietoja, lue artikkelimme Perustietoja kuukautisista.

Miksi kuukautiskiertoa kannattaa seurata?

Voi olla hyödyllistä tietää, milloin kuukautiset ovat tuloillaan. Kuukautisten ei pidä antaa estää normaalia elämää. Jos tiedossasi kuitenkin on erityinen tapahtuma tai loma, kuukautiskalenterista voi olla apua suunnittelussa. Saatat jopa havaita, että kuukautisesi ovat säännöllisemmät kuin luulit!

Terveydenhuollon ammattilaisille kuukautiset voivat kertoa paljon naisen yleisestä terveydentilasta. Jos kuukautiset ovat poikkeavat, se voi olla oire jostakin terveysongelmasta. Onkin tärkeää tietää, mikä juuri sinun kohdallasi on normaalia. Näin huomaat muutokset ja voit tarvittaessa kääntyä lääkärin puoleen.

Suunnitteletko lasten hankintaa? Työkalumme voi auttaa arvioimaan, milloin todennäköisyys tulla raskaaksi on suurimmillaan.